Izvoz Južne Koreje pao drugi mjesec zaredom

Tanjug
Izvoz Južne Koreje pao drugi mjesec zaredom

Seul - Vrijednost izvoza Južne Koreje je u aprilu pao već drugi mjesec zaredom, kao posljedica slabe tražnje u Narodnoj Republici Kini i pada izvoza u recesijom pogođenu evrozonu, pokazali su preliminarni podaci objavljeni u Seulu.

U saopštenju južnokorejskog Ministarstva ekonomije se navodi da je obim izvoza u aprilu pao za 4,7 odsto na godišnjem nivou na 46,3 milijarde dolara, dok je istovremeno vrednost uvoza smanjena za 0,2 odsto na 44,1 milijardu dolara, što znači da je ostvaren trgovinski suficit od 2,2 milijarde dolara, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Podaci za mart su ranije pokazali da su i izvoz i uvoz pali za 1,4 odsto na godišnjem nivou na 47,38 milijardi odnosno 44,93 milijarde dolara, pa je trgovinski suficit iznosio 2,45 milijardi dolara.

Južna Koreja je u aprilu zabilježila veliki rast izvoza na Bliski istok od čak 35 odsto i u Sjedinjene Američke Države od 5,6 odsto.

Sa druge strane vrednost izvoza NR Kinu koja je najveći južnokorejski trgovinski partner povećana je za samo 1,7 odsto, dok je izvoz u Japan i Evropsku uniju pao za 11,3 odnosno 16,7 odsto, saopštilo je Ministarstvo.

Najnoviji podaci za Južnu Koreju su takođe pokazali da je stopa inflacije u aprilu usporila na 2,5 odsto, najniži rast potrošačkih cijena u posljednjih 29 mjeseci.

Južnokorejska razvijena privreda je četvrta po veličini u Aziji, 15. u svijetu mjereno po nominalnom ukupnom domaćem proizvodu (BDP) i 12. po BDP mjereno paritetom kupovne moći (PPP, to tržišnim cenama)

Ukupan BDP Azerbejdžana, mjeren PPP je u 2011. procenjen na gotovo 1,6 biliona dolara ili 31.753 dolara u proseku po stanovniku.

Nominalni BDP je prošle godine procenjen na blizu 1,2 biliona, ili 23,749 dolara per kapita.

Privreda Južne Koreje je snažno izvozno orijentisana posedno u elektronici, automobilskoj industriji, brodogradnji, mašinstvu, petrohemiji i robotici

Južna Koreja je među 34 zemlje članice Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) i Grupe 20 (G-20) najrazviojenijih i velikih privreda u brzom usponu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana