Izvoz iz Srpske povećan za 22,9 odsto

Daliborka Sekulić
Izvoz iz Srpske povećan za 22,9 odsto

BANjA LUKA - Republika Srpska izvezla je u junu ukupno 148.824.000 maraka, što je za 22,9 odsto više nego mjesec ranije, dok je uvoz u junu povećan za 8,8 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U prvih šest mjeseci ove godine u strukturi izvoza najviše je učestvovala električna energija sa sa 16,1 odsto, obrađeno drvo sa 5,2 odsto, te naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala sa 4,3 odsto. Najviše je uvezeno nafte i naftnih sirovina, te lijekova.

- U ovom periodu najviše se izvezlo u Srbiju, Italiju i Hrvatsku, dok je u prvih šest mjeseci ove godine najviše uvezeno iz Srbije, Rusije i Italije - kazala je juče direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković.

Direktor Ekonomskog instituta Banja Luka Duško Jakšić smatra da je proizvodnja energije u RS jako dobra, prvenstveno zbog povoljnih hidrooloških prilika.

- Proizvodnja energije najznačajnije utiče na oscilacije spoljnotrgovinske razmjene RS. Uvijek kada dođe do pada izvoza, razlog za to je obično i pad proizvodnje energije. Što se tiče proizvodnje i prerade nafte i naftnih derivata, pravi efekti ove oblasti na privredu Srpske tek slijede -  kazao je Jakšić.

On ističe da RS sa Italijom u spoljnotrgovinskoj razmjeni ima najpovoljnije partnerstvo. Sa Rusijom bi, kaže Jakšić, trebalo intenzivirati spoljnotrgovinsku razmjenu, iskoristivši indirektnu vezu sa Srbijom.

Od januara do juna ove godine obim spoljnotrgovinske razmjene RS sa inostranstvom iznosio je 2,47 milijardi maraka.

- Pokrivenost uvoza izvozom od početka godine do juna iznosila je 46,3 odsto. Odnosno, uvezeno je 1,690 milijardi, a izvezeno 783,4 miliona maraka - kazala je Čičković.

Jakšić kaže da bi odnos uvoza i izvoza do kraja godine mogao da bude 50 odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku, RS je u prvih šest mjeseci ostvarila i rast industrijske proizvodnje za 17,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Industrijska proizvodnja u junu veća je za 5,5 odsto nego u maju, a u odnosu na jun prošle godine veća je za 18,5 odsto.

Investicije

Radmila Čičković je kazala da su ostvarene investicije u 2008. godini u RS u odnosu na godinu ranije povećane za 26,1 odsto. Najveća ulaganja u prošloj godini ostvarena su u građevinarstvu 23,1 odsto, u trgovini 16,2 odsto i u prerađivačkoj industriji 14,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana