Izvoz gotovo pet puta veći od uvoza

Marina Čigoja
Izvoz gotovo pet puta veći od uvoza

Banjaluka - Vrijednost izvoza drvoprerađivačke industrije RS u prvom kvartalu ove godine bila je 87 miliona maraka i veća je za 4,7 puta od uvoza, pokazuju podaci Privredne komore RS.

Ovaj sektor jedan je od rijetkih koji bilježi konstantan rast i koji je sa najmanje posljedica prebrodio globalnu ekonomsku krizu.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da je u oblasti prerade i proizvoda od drveta ostvaren rast od 25,7 odsto, dok je proizvodnja namještaja veća za 26,5 odsto. Kazao je da se pozitivan trend održava već dvije ili tri godine unazad i da se to reflektuje i na izvoz, koji je u kompletnoj drvoprerađivačkoj industriji povećan za 21,5 odsto u odnosu na prvi kvartal lani. Ovaj sektor je veoma važan za privredu Srpske, jer u ukupnom izvozu učestvuje sa oko 13 procenata.

- Ukupan izvoz drvoprerade bio je 87 miliona KM, od čega se 39 miliona odnosi na izvoz namještaja, a 48 miliona na izvoz proizvoda od drveta. Namještaj u izvozu učestvuje sa oko 45 odsto, ali i dalje želimo mnogo veće učešće - kazao je Šinik i dodao da je uvoz pomenutih proizvoda istovremeno iznosio 18,5 miliona KM.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana