Izvoz gljiva 13 puta veći od uvoza

Jana Kezić
Izvoz gljiva 13 puta veći od uvoza

BANjALUKA - BiH je na strano tržište tokom sedam mjeseci ove godine plasirala gljive vrijedne više od tri miliona maraka, što je 13 puta više u odnosu na one koje su stigle iz inostranstva.

Spoljnotrgovinska razmjena šumskih plodova jedna je od rijetkih gdje BiH bilježi suficit, što potvrđuje podatak da su od januara do kraja jula uvezene gljive vrijedne oko 240.000 KM.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO)  BiH pokazuju da je tokom ove godine, jestivih gljiva i tartufa najviše plasirano u Sloveniju i to u količini većoj od 71.000 kilograma, a u vrijednosti od oko 690.000 maraka.

- BiH je tokom ove godine jestive gljive i tartufe plasirala još i na tržište Italije, Španije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Austrije, Belgije, Rumunije, Poljske, Holandije, Gane i Mađarske - podaci su UIO.

Sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije pri Privrednoj komori Srpske Dragan Šepa kazao je za “Glas Srpske” da je BiH prepoznatljiva po proizvodnji gljiva.

- Privredna  društva u Srpskoj, ali i FBiH su prepoznatljiva po proizvodnji gljiva i po otkupu, kao i daljoj preradi finalnih proizvoda koje plasiraju na inostrana tržišta. Proizvodnja je kvalitetna, pa samim tim raste i potražnja - rekao je Šepa.

Dodao je da je u periodu nakon pandemije virusa korona došlo do rasta tražnje za organskim proizvodima.

- Mnoge naše kuće i privredna društva u Srpskoj su sertifikovana kao organski proizvođači i oni imaju siguran plasman na druga tržišta - kazao je Šepa.

Vlasnik zvorničkog preduzeća za otkup ljekovitog bilja i šumskih plodova “Smrčak” Mladen Mijatović kaže za “Glas” da je otkup ove godine bio mnogo manji nego lani.

- To se dogodilo zbog klimatskih uslova, pa nije bilo dovoljno robe. Cijene u izvozu su bile manje za deset do 15 odsto nego lani  - rekao je Mijatović i dodao da cijena zavisi od kvaliteta. Istakao je da otkupljuju smrčak, lisičarke, crnu trubu, ali je vrganj ipak najtraženiji.

Problem je, kako kaže, što je veoma teško naći radnu snagu za sakupljanje šumskih plodova.

- Za deset godina neće imati ko da sakuplja gljive, jer nema naroda - kazao je Mijatović.

Sakupljanjem šumskih plodova pretežno se bavi seosko stanovništvo u BiH koje na taj način nadopunjuje kućni budžet.

Srbija

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje pokazuju da je BiH tokom sedam mjeseci ove godine najviše uvezla gljiva iz Srbije.

- Iz Srbije je uvezeno oko 16.000 kilograma gljiva u vrijednosti većoj od 93.000 maraka. Osim toga, gljive su stizale i iz Hrvatske, Italije i Mađarske - podaci su UIO.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana