Izvorska voda iz Tjentišta stiže u flašama

Jana Kezić
Izvorska voda iz Tjentišta stiže u flašama

FOČA - Izvorska voda iz Tjentišta uskoro bi se mogla pronaći u flašama, a otvaranje nove fabrike u Foči donijeće razvoj ovoj opštini i priliku za zaposlenje stanovnika.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS raspisalo je juče javni poziv za eksploataciju vode na području Tjentišta u opštini Foča, a procijenjena vrijednost te investicije jeste veća od tri miliona maraka. Koncesija za korišćenje javnog vodnog dobra - eksploataciju izvorske vode na ovoj lokaciji biće dodijeljena u svrhu izgradnje fabrike za potrebe flaširanja.

U javnom pozivu stoji da se proizvodnja može planirati na duži period, s obzirom na veliku izdašnost izvora. Kako su naveli, ponuđač je dužan da uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncescije sa elementima procjene zaštite životne sredine, izrađenu od strane referentnog domaćeg ili stranog privrednog društva ili drugog pravnog lica.

Rok za dostavljanje ponuda za gradnju fabrika jeste mjesec dana, a pravo učešća imaju domaća i strana pravna lica ili konzorcijumi.

U javnom pozivu ovog ministarstva je, između ostalog, navedeno da je obavezan uslov za učešće u postupku dodjele koncesije dostava garancije na ime obezbjeđenja ponude u iznosu od 5.000 maraka.

Ugovor o koncesiji sa izabranom firmom biće zaključen na rok koji ne može biti duži od 50 godina, a u taj period uključeno je i vrijeme potrebno za obavljanje privrednih radnji i obezbjeđenje investicije.

U javnom pozivu stoji da je inicijativu za dodjelu koncesije za ekspoloataciju vode, podnijelo privredno društvo “F§H GROUP” iz Tjentišta.

Načelnik opštine Foča, Milan Vukadinović rekao je za “Glas Srpske” da je ovo još jedan dodatni korak u razvoju privrede ove opštine, te kako očekuje da će u narednom periodu biti još sličnih investicija.

- Svaka nova investicija u našoj opštini je veoma značajna, a pozitivno jeste to što se će na taj način zaposliti mnogo mladih ljudi - rekao je Vukadinović.

Objasnio je da im veoma znači ta investicija, te da je zainteresovani investitor već dugo godina u tom poslu.

- Plan je i da se izvozi na američko tržište, a to će biti i svojevrsna reklama za Foču od čega će korist imati svi stanovnici ovoga kraja - rekao je Vukadinović.

Uslovi

Prema javnom pozivu ponuđač je, između ostalog, uz ponudu dužan dostaviti određenu dokumentaciju, poput dokaza nadležnog organa da nad njim nije pokrenut postupak stečaja ili postupak likvidacije, kao i uvjerenje suda kojim dokazuje da ponuđač nije osuđen za krivično djelo ali i izvještaje o bilansu stanja i bilansu uspjeha za posljednje tri godine, ako se ne radi o novoosnovanom preduzeću.

Tenderska dokumentacija može se preuzeti uz dokaz o uplati od 200 maraka, u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svakim radnim danom od osam do 16 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana