Iz­vje­štaj IFC-a o uslo­vi­ma po­slo­vanja u 181 drža­vi

Glas Srpske
Iz­vje­štaj IFC-a o uslo­vi­ma po­slo­vanja u 181 drža­vi

VA­ŠIN­GTON - Pre­ma iz­vje­šta­ju Me­đu­na­ro­dne fi­nan­sij­ske kor­po­ra­ci­je (IFC) i Svjet­ske ban­ke o po­slo­vanju u 2009. go­di­ni (Do­ing Bu­si­ness) BiH se na­la­zi na 119. mjes­tu lis­te ko­ja po­ka­zu­je uslo­ve po­slo­vanja u 181 drža­vi, pre­no­se agen­ci­je.

- BiH po­oš­tri­la je pro­fe­si­onal­ne zah­tje­ve za pri­nu­dnu upra­vu ka­ko bi se ubrza­la pro­ce­du­ra ban­kro­ta. Kor­po­ra­ti­vni po­rez na pri­hod smanjen je sa 30 na de­set od­sto od ja­nu­ara 2008. go­di­ne. Dis­tri­bu­ci­ja pro­fi­ta, uključu­ju­ći di­vi­den­de, oslo­bo­đe­na je po­re­za, a gu­bi­ci u po­slo­vanju u svrhu smanjenja po­re­za mo­gu se pre­ni­je­ti do pet go­di­na - pi­še u iz­vje­šta­ju.

Do­da­je se da je zbog kom­pju­te­ri­za­ci­je po­da­ta­ka u gla­vnom re­gis­tru u Sa­ra­je­vu ubrza­na re­gis­tra­ci­ja imo­vi­ne.

- Kao re­zul­tat, vri­je­me po­tre­bno za pre­nos vla­sniš­tva smanjeno je na 203 da­na. Re­for­ma re­gis­tra ko­ris­ti i pre­du­ze­tni­ci­ma, ko­ji­ma su po­tre­bne do­zvo­le za gradnju. Vri­je­me od na­bavljanja ka­tas­tar­ske čes­ti­ce pri­je gradnje, do re­gis­tra­ci­je no­vo­iz­gra­đe­nog obje­kta sa­da izno­si 171 dan - na­ve­de­no je u iz­vje­šta­ju.

Li­der u re­for­ma­ma ko­je ola­kša­va­ju po­slo­vanje je Azer­bejyan, ko­ji je sko­čio sa 97. na 33. mjes­to lis­te, dok je tre­ću go­di­nu za re­dom Sin­ga­pur drža­va sa naj­boljim uslo­vi­ma za po­slo­vanje.

Ka­da je ri­ječ o zemljama u re­gi­onu, Srbi­ja je pa­la sa 91.
na 94. mjes­to lis­te, Crna Go­ra je na 90. mjes­tu, Hrvat­ska na 106, Ma­đar­ska na 41, Ru­mu­ni­ja na 47, Bu­gar­ska na 49, Ma­ke­do­ni­ja na 71, a Al­ba­ni­ja na 86. mjes­tu.

Drža­ve su ran­gi­ra­ne pre­ma de­set po­ka­za­telja iz oblas­ti po­slo­vne re­gu­la­ti­ve ko­ji pra­te vri­je­me i tro­ško­ve ispunjenja admi­nis­tra­ti­vnih zah­tje­va pri­li­kom po­kre­tanja po­slo­vanja, ra­da, trgo­vanja, opo­re­zi­vanja i za­tva­ranja pre­du­ze­ća.

Pre­ma šes­tom iz­vje­šta­ju ove go­di­ne, spro­ve­den je re­kor­dan broj re­for­mi po­slo­vne re­gu­la­ti­ve u svi­je­tu, a po­dru­čje is­to­čne Evro­pe i cen­tral­ne Azi­je je pe­tu go­di­nu za re­dom re­gi­on gde je spro­ve­de­no naj­vi­še re­for­mi.

Na glo­bal­noj lis­ti uslo­va po­slo­vanja me­đu de­set prvo­pla­si­ra­nih su, iza li­de­ra Sin­ga­pu­ra, No­vi Ze­land, SAD, Hong Kong (Ki­na), Dan­ska, Ve­li­ka Bri­ta­ni­ja, Ir­ska, Ka­na­da, Aus­tra­li­ja i Nor­ve­ška.

Re­for­ma­to­ri                     

Na lis­ti prvih de­set re­for­ma­to­ra su Azer­bejyan, Al­ba­ni­ja, Kir­gi­zi­ja, Bje­lo­ru­si­ja, Se­ne­gal, Bur­ki­na Fa­so, Bo­cva­na, Ko­lum­bi­ja, Do­mi­ni­kan­ska Re­pu­bli­ka i Egi­pat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana