Izvinjenje Atini zbog greške

Agencije
Izvinjenje Atini zbog greške

Atina - Međunarodni monetarni fond izvinio se Vladi Grčke, jer je greškom zatražio otpušatnje još 22.000 službenika iz državnog sektora, osim više od 27. 000 ranije predviđenih, objavio je danas grčki dnevnik “Nea” u internet izdanju, prenose agencije.

Zahtjev, upućen grčkom Ministarstvu finansija, poslao je stalni predstavnik MMF u Atini Bob Tra uoči ključnog sastanka lidera evrozone na kojem će se razgovarati o pozajmici za Atinu.

Vlada je kategorično odbacila ovaj zahtjev.

Poslednjih dana grčki službenici u državnom sektoru demonstrirali su širom zemlje zbog otpuštanja radnika u javnom sektoru.

Članovi sindikata okupirali su niz gradskih skupština širom Grčke da bi spriječili zvaničnike da pokrenu proces.

Grčka od juna čeka na tranšu pomoći vrijednu 31,2 milijardi evra, koja je dio paketa od 130 milijardi evra pomoći odobrenog početkom godine.

Do kraja godine, Grčka treba da dobije još dvije tranše pomoći vrijedne pet milijardi evra i 8,3 milijardi evra u zamijenu za sprovođenje niza nepopularnih mjera štednje u budžetu.

Pod mjera spada i obaveza za smanjenje plata za 125.000 radnika do 2016. godine, uključujući 27.000 radnih mjesta u 2014. godine u vrijeme kada je stopa nezaposlenosti već viša od 25 odsto.

Sindikati radnika u lokalnim skupštinama “POE-OTA” započeli su pripreme za akciju na nacionalnom nivou kako bi spriječili otpuštanja.

Članovi sindikata okupirali su niz gradskih skupština širom Grčke kako bi spriječili zvaničnike da pokrenu proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana