Izvezena roba za 192 miliona maraka

Tanja Šikanjić
Izvezena roba za 192 miliona maraka

BANjALUKA - Drvoprerađivački sektor Srpske u 2010. godini je ostvario povećanje izvoza svojih proizvoda za sedam procenata u odnosu na 2009. godinu. Vrijednost izvoza proizvoda od drveta u 2010. godini iznosila je 192 miliona KM, a udio namještaja u ukupnom izvozu iznosio je 87 miliona KM

Ovo je "Glasu Srpske" izjavio predsjednik Udruženja prerade drveta RS Lazo Šinik.

- Izvoz namještaja je u prošloj godini takođe povećan u odnosu na 2009. za 11 procenata, te se približio nivou izvoza u 2008, kada je ostvaren najveći izvoz od 90 miliona KM u odnosu na prethodne godine - kaže Šinik i dodaje da to pokazuje da se potražnja na ino-tržištu stabilizovala.

Određeni pokazatelji, kako ističe Šinik, ukazuju na to da će se tendencija rasta izvoza namještaja nastaviti i u tekućoj godini.

- Podaci Evropskog udruženja trgovaca namještajem, koje je rasprostranjeno u 11 evropskih zemalja, pokazuju da je u 2010. godini zabilježen porast prodaje namještaja, što nam daje za pravo da očekujemo bolju potražnju namještaja i u 2011. godini - kaže Šinik.

Pokrivenost uvoza izvozom u RS u oblasti drvoprerade je u prošloj godini povećana na 53,7 procenata, dok je u 2009. godini pokrivenost iznosila 46,9 procenata.

Proizvodi od drveta, kako ističe Šinik, najviše su se izvozili u zemlje okruženja, odnosno Srbiju i Hrvatsku, a zatim u Njemačku, Italiju, Sloveniju, Crnu Goru i Švajcarsku.

Šinik očekuje da će povećanje stimulacionih mjera za tekuću godinu takođe doprinijeti poboljšanju poslovanja preduzeća u drvoprerađivačkom sektoru.

- Za 2011. godinu su povećana sredstva za stimulacije za izvozna preduzeća sa 15 miliona KM na 20 miliona KM - kaže Šinik.

Više zaposlenih

Broj zaposlenih, prema podacima Udruženja prerade drveta RS, u prošloj godini u drvoprerađivačkom sektoru u RS je bio za 5,9 procenata manji u odnosu na 2009. godinu. Međutim, u kompaniji "Boksit" iz Milića, koja je pokrenula postrojenja u Sektoru drvoprerade, stvoreni su uslovi za angažovanje nove radne snage, te je ove sedmice posao na određeno vrijeme dobilo oko 80 mlađih, stručno osposobljenih radnika. U toj kompaniji planiraju da radnike koji se nametnu angažovanjem i stručnošću prime u stalni radni odnos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana