Izraelcima približiti mogućnosti ulaganja

Svjetlana Tadić
Izraelcima približiti mogućnosti ulaganja

JERUSALIM, BANjALUKA - Kako bi se uspostavile jače privredne veze između Izraela i BiH potrebno je da se uz pomoć spoljnotrgovinskih komora i agencija za promociju stranih investicija organizuje privredni forum, na kojem bi izraelskim investitorima bile predstavljene mogućnosti ulaganja i resursi kojima raspolaže BiH.

Ovo je dogovoreno juče na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom u Jerusalimu.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je Špirić razgovarao sa Netanijahuom o modalitetima razvoja saradnje između dvije prijateljske zemlje, sa posebnim osvrtom na mogućnosti uspostavljanja boljih privrednih odnosa.

- Savjet ministara BiH je spreman da stvori sve formalno-pravne pretpostavke za unapređenje saradnje, posebno ističući važnost što skorijeg zaključivanja Sporazuma o pravnoj pomoći u građanskim i trgovačkim stvarima, Sporazuma o drumskom i vazdušnom saobraćaju i Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - rekao je Špirić.

Špirić je pozvao premijera Netanijahua da ohrabri izraelske investitore da ulažu u BiH, naglašavajući da BiH predstavlja sigurno mjesto za plasman investicija, te pozvao premijera Izraela da posjeti BiH.                                                        
U subotu je Špirić razgovarao sa  direktorom MMF-a Dominikom Štraus-Kanom i sa izvršnim direktorom Holandske konstituence za Svjetsku banku Rudom Trefersom.

Kan je tom prilikom istakao da globalni budžetski okvir BiH za 2011. godinu nije uslov za uspješno zaključenje drugog pregleda aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i to je isključivo stvar domaćih institucija.

Predstavništvo

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH posjetio je juče i Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu i razgovarao sa šefom Predstavništva Arie Livneom o mogućnostima privrednog uvezivanja RS, odnosno BiH i Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana