Izraelci žele rudnik Ljubija

Snežana Tasić
Izraelci žele rudnik Ljubija

Prijedor - Za kupovinu državnog kapitala u Rudnicima željezne rude "Ljubija" zainteresovana je izraelska kompanija "Engelinvest Elenilto Minerals and Mining", saznaje "Glas Srpske".

Ova firma je ponudu za kupovinu državnog kapitala u "Ljubiji" Vladi Republike Srpske dostavila posredstvom firme "Israeli Investment Group - Balkan", čije je sjedište u Banjaluci.

RŽR "Ljubija" i ova banjalučka firma, sa kompanijom "Engelinvest Elenilto Minerals and Mining" kao pridruženim partnerom, sklopili su ugovor kojim je potencijalnom kupcu državnog kapitala dijelom omogućeno sagledavanje kapaciteta takozvanih starih rudnika. 

- O ponudi ne možemo razgovarati, niti davati bilo kakve informacije osim onih kolike su naše rezerve i stanje kapitala - saopšteno je u RŽR "Ljubija".

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je na nedavno održanom zasjedanju gradskog parlamenta da je do sada bilo samoinicijativnih ponuda za kupovinu državnog kapitala u RŽR-u, ali da se Vlada RS o njima još nije izjasnila.

- Grad Prijedor je izrazio interesovanje da stari rudnici budu otvoreni, da rade i zapošljavaju, te da se sve radi po propisanoj proceduri i zakonima. U toku su razgovori o ovome i mi ćemo s postupkom, koji je u toku, biti upoznati i uticati na njih koliko možemo isključivo s ciljem oživljavanja nekadašnjih rudnika - dodao je Pavić.

Među zainteresovanim kompanijama bila je i kompanija "Arselor Mital", koja je dostavila Vladi RS ponudu za kupovinu državnog kapitala još u novembru 2011. godine, ali još nije dobila odgovor.

U vlasničkoj strukturi "Ljubije" državni kapital je 70 odsto, fondovi 20 odsto i mali akcionari deset odsto, a vrijednost državnog kapitala iznosi 50 miliona KM.

RŽR je u osnivanje rudnika "Arselor Mital Prijedor" 2004. godine uložio imovinu i proizvodne kapacitete u Omarskoj, dok su u sastavu takozvanih "starih rudnika" ostali rudokopi u Tomašici i u Ljubiji u čijim se rezervama nalazi oko 20 miliona limonitnih ruda i od 80 do 100 miliona bazičnih ruda.

Na postojećim kopovima, koji ne rade od 1992. godine, ima oko 3,5 miliona rude. Ukoliko dođe do pokretanja proizvodnje, u ljubijskom rudniku bi se moglo zaposliti novih 300 radnika. Otvaranjem centralnih rudišta bila bi obezbijeđena proizvodnja za idućih trideset godina.

Kompanija "Arselor Mital" vlasnik je 51 odsto kapitala u rudniku "Arselor Mital Prijedor", dok je RŽR vlasnik 49 odsto kapitala.

"Engelinvest Group"

"Engelinvest Elenilto Minerals and Mining" dio je globalne "Engelinvest Group" koja u svom sastavu, između ostalog, ima i devet miliona metara kvadratnih rudnika i kamenoloma u Tanzaniji, Gani, Liberiji, Albaniji, Rumuniji i Izraelu. Vrijednost prirodnih resursa pod kontrolom grupe procijenjena je na osam milijardi dolara. Osim rudarstvom, grupa se bavi nekretninama, trgovinom i finansijama.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana