Izmirene obaveze po kreditnom zaduženju

Glas Srpske
Izmirene obaveze po kreditnom zaduženju

BEOGRAD - Preduzeće za telekomunikacije "Telekom Srbija" uspješno je izmirilo sve do sada prispjele obaveze po ugovoru o kreditnom aranžmanu u vrijednosti od 700 miliona evra za kupovinu 65 odsto akcija "Telekoma Srpske", rečeno je juče Tanjugu u tom preduzeću.

Isplata prvog dijela obaveze u iznosu od 110 miliona evra izvršena je u decembru 2008. godine, a prekjuče dospjelu obavezu, u iznosu od još 225 miliona evra, "Telekom" je iz sopstvenih sredstava isplatio 75 miliona evra, dok je iznos od 150 miliona evra refinansiran potpisivanjem novih ugovora o kreditu.

Iznos od 120 miliona evra obezbijeđen je kroz međunarodni "club deal" kredit i to sa Alfa bankom u ulozi koordinatora, EFG Eurobankom Ergasias u ulozi agenta i zajmodavcima - Alfa bankom, EFG Eurobankom Private bank, Nacionalnom bankom Grčke, Pireus bankom, Sosijete ženeral i Komercbankom.

Ostatak sredstava u iznosu od 30 miliona evra obezbijeđen je zaključivanjem ugovora o kreditu sa Bankom Intezom Beograd.

Krajem novembra ove godine dospijeva još 35 miliona evra, koje će "Telekom Srbija", takođe, izmiriti iz sopstvenih sredstava.

"Telekom Srbija" je u junu 2007. godine kupila 65 odsto akcija "Telekoma Srpske".

Povoljni uslovi

Preduzeće naročito ističe da su uslovi novih aranžmana, kojima se dio obaveze refinansira, veoma povoljni imajući u vidu efekte svjetske ekonomske krize i okolnosti na finansijskom tržištu, što svakako predstavlja pozitivan signal za srpsku ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana