Izlazak regiona iz krize biće dugotrajan

Glas Srpske
Izlazak regiona iz krize biće dugotrajan

ZAGREB - Region jugoistočne Evrope suočava se sa najtežom privrednom krizom od početka tranzicije, a izlazak iz nje biće dugotrajan i težak, jer će pokretači rasta iz predkriznog perioda ostati sputani i narednih godina.

Rekao je ovo u petak na radnom ručku sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem i premijerima zemalja zapadnog Balkana predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomas Mirou, prenijele su agencije.

On je na 19. godišnjoj skupštini EBRD-a koja se održava u Zagrebu kazao da kriza u Grčkoj može da ugrozi ekonomski oporavak zemalja jugoistočne Evrope, ako se desi da grčke banke i njihove banke kćerke u regionu budu pogođene nesigurnostima na tržištu.

- Ekonomski oporavak u regionu je evidentan, ali je ovaj proces spor zbog čega su potrebni novi izvori rasta - naglasio je Mirou i dodao da bi taj novi rast trebalo da se temelji na razvoju lokalnih finansijskih tržišta, nastavku podrške malim i srednjim preduzećima i borbi za energetsku efikasnost.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je u Zagrebu da je za BiH, kao i za većinu drugih zemalja regiona, ključno pitanje kako se male i otvorene ekonomije mogu braniti od eksternih šokova.

- S ciljem smanjenja potencijalnih rizika i očuvanja finansijske stabilnosti potrebno je nastaviti sa reformama u socijalnom sektoru i pojačati aktivnosti na privlačenju direktnih stranih investicija - kazao je Špirić u svom obraćanju na neformalnom sastanku predsjednika vlada zemalja jugoistočne Evrope.

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je u Zagrebu da je u svim zemljama kriza statistički i formalno završena, ali da se još ne primjećuje poboljšanje u životu građana.

Na dvodnevnom skupu EBRD-a u Zagrebu učestvuje oko 2.500 državnika, bankara, privrednika i investitora, kao i delegacije 63 članice EBRD-a koje predvode ministri finansija.

Investicije u BiH

Predsjednik EBRD-a Tomas Mirou rekao je da banka planira da u 2010. godini investira između 150 i 200 miliona evra u infrastrukturne projekte u BiH. On je naveo da će investicije posebno biti usmjerene u oblasti transporta, i to u željeznice, autoputeve, aerodrome, te u finansijski sektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana