Izlazak iz krize sljedeće godine

Vedrana Kulaga
Izlazak iz krize sljedeće godine

Bratislava - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas u Bratislavi da očekuje da će ove godine prestati negativna ekonomska kretanja u BiH i početi oporavak ekonomije, te da bi u idućoj godini trebalo da dođe do prave ekonomske ekspanzije.

Radmanović je, obraćajući se učesnicima Samita zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope u Bratislavi o temi “Strategijom rasta do postkrizne obnove”, rekao da aktuelne projekcije u okruženju za ovu godinu uglavnom predviđaju postepeno slabljenje negativnih trendova.

Prema njegovim riječima, ova godina bi trebalo da bude godina prestanka negativnih ekonomskih kretanja u BiH i početka oporavka ekonomije, praćene skromnim ekonomskim rastom.

- Na osnovu prvih makroekonomskih pokazatelja, optimistično očekujemo da će do kraja godine biti povećan spoljnotrgovinski obim, kao i priliv najavljenih investicija - rekao je Radmanović.

On je dodao da BiH, sa ovim pretpostavkama, može očekivati realni ekonomski rast od 0,9 odsto u 2013. godini, te od 2,2 odsto u 2014. godini, kao i jačanje izvozne tražnje i povećanje izvozno orijentisane industrijske proizvodnje.

- U idućoj godini se očekuju prvi ozbiljniji koraci ka ponovnom povećanju ekonomske aktivnosti i privrednog rasta u BiH kroz jačanje izvoza i realnog sektora, te domaće tražnje zahvaljujući jačanju zaposlenosti i inostranog priliva novca i javnih investicija, a 2014. godinu smatramo godinom potpunog ekonomskog oporavka i početkom snažnijeg i bržeg rasta privredne aktivnosti, te ponovnog uspostavljanja stabilne bh. ekonomije - rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće je to da su u BiH lani direktne strane investicije nastavile da rastu i nadmašile su prethodne godine. Ukupna vrijednost priliva investicija u 2012. godini u BiH je, kako je rekao, bila 508 miliona evra.

Samit u Bratislavi se održava pod radnim nazivom “Strategija rasta u postkriznom oporavku - uloga zemalja centralne, jugoistočne i istočne Evrope”, a učestvuje više od 20 šefova država, kao i predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej.

Domaćin samita, slovački predsjednik Ivan Gašparovič, dočekao je šefove država u zamku Bratislava uz najviše državne počasti i svečanu gardu, a samit je otvoren juče svečanim koncertom Slovačke filharmonije.

Izazovi

Radmanović je na samitu naglasio da se produbljuje jaz između grupa zemalja, sjevera i juga, pojedinih regiona unutar zemalja i da ovakvi društveni uslovi predstavljaju plodno tlo za razne oblike političkog radikalizma.

- Zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i BiH, suočene su danas sa novim izazovima. Za BiH je posebno važno kako ova kriza utiče na proces proširenja EU i pristupanje zemalja - rekao je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana