Izlagači iz RS uz vrh Evrope

Dragana Keleč
Izlagači iz RS uz vrh Evrope

Mostar - Međunarodni sajam privrede “Mostar - 2013”, čiji je ovogodišnji partner Evropska unija, biće održan od 9. do 13. aprila, a na sajmu se očekuje oko 800 izlagača iz 35 zemalja, među kojima su i mnogi privrednici iz Republike Srpske.

Rekla je ovo “Glasu Srpske” direktor mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

- Izlagači sa prostora Srpske već tradicionalno nastupaju na mostarskom sajmu, a značajan dio njih će biti prisutan i ove godine, kao što su kompanije “Sektor”, “Lada auto”, “Libra”,  TEI MC iz Banjaluke, “Carlos signs” i “Nostalgija” iz Prijedora, “Snjisslion” i hotel “Platani” iz Trebinja, “Popovo Polje” d.o.o, kao i vinarija “Tvrdoš” - rekla je Bošnjak.

Istakla je da će svoj štand na sajmu imati i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Radio-televizija Republike Srpske.

Naglasila je da je ove godine partner sajma Evropska unija, a svih 27 članica EU biće predstavljeno na mostarskom sajmu.

- Prisutne su i sve zemlje regiona, zatim Turska, Kina, Tajvan i druge. Sajam će biti prvorazredni privredni, ali i politički događaj regiona. Na svečanu ceremoniju dolazak su najavila čak četiri predsjednika vlada iz zemalja regije, i to premijer Srbije Ivica Dačić, Hrvatske Zoran Milanović, Crne Gore Milo Đukanović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda - kazala je Bošnjak.

Istakla je da je čast da otvori 16. međunarodni sajam privrede pripala šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku Unije u BiH Peteru Sorensenu.

- Mostarski sajam će 11. aprila, uz pratnju političkih lidera BiH, posjetiti i evropski komesar za proširenje Štefan File. Nadamo se da će svi ovi događaji na mostarskom sajmu barem donekle doprinijeti približavanju naše zemlje evropskim integracijama - kazala je Bošnjak.

Naglasila je da će konferencijski i edukativni dio sajma biti u znaku “evropskih” tema.

- Planirane su dvije velike konferencije, o temi korišćenja pretpristupnih IPA fondova EU i prekogranične saradnje, dok bi se druga, “Implikacije ulaska Hrvatske u EU po BiH”, odnosila na prilagođavanje tržišta i robe Hrvatske i BiH poslije ulaska Hrvatske u EU 1. jula ove godine - dodala je Bošnjak.

Saradnja

Bošnjak je naglasila da je pitanje nastavka uspješne privredne saradnje Hrvatske i BiH od velike važnosti za obje zemlje, a o tome kako spriječiti negativne posljedice ulaska Hrvatske u EU po privredu obje zemlje, biće riječi i na mostarskom sajmu.

- Inače, Hrvatska je ove godine partner na Sajmu turizma. Uz sve to, organizujemo još niz okruglih stolova, a na jednom od njih biće riječi i o učešću žena u poslovnom svijetu - kazala je Bošnjak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana