Izgradnja gasovoda na Dalekom istoku

Glas Srpske
Izgradnja gasovoda na Dalekom istoku

HABAROVSK - Ruski gasni gigant "Gasprom" počeo je izgradnju gasovoda Sahalin-Habarovsk-Vladivostok, a svečanom početku radova u petak prisustvovao je i premijer Vladimir Putin, javile su agencije.

Prva faza gasovoda, čije se puštanje u rad planira za treći kvartal  2011. godine, biće duga 1.350 kilometara, sa kapacitetima od šest milijardi kubnih metara godišnje.

U perspektivi, ovaj transportni koridor će biti produžen na 1.836 kilometara, uz povećanje kapaciteta na oko 30 milijardi kubnih metara gasa, prenijela je ruska agencija Prajm-Tas.
Neophodne količine gasa za ovu gasnu arteriju "Gasprom" planira da obezbijedi iz nalazišta na ostrvu Sahalin.

 Ruski gasni holding računa da će gas transportovan novom maršrutom pokrivati prioritetne potrebe ruskih dalekoistočnih regija, ali i obezbijediti dodatni potencijal za izvoz u zemlje azijsko-pacifičkog regiona.

Potrebe ruskog Dalekog istoka za gasom se procjenjuju na 19 milijardi kubnih metara do 2020. godine, dok izvorišta gasa na Sahalinu mogu da obezbijede tek 11,5 milijardi kubika.
Ruski premijer je izjavio da će se na istoku Rusije do 2020. godine proizvoditi oko 150 milijardi kubnih metara gasa, podsjećajući da je to na nivou sadašnjeg ruskog izvoza. On je naglasio da će prioritet u isporukama gasa iz istočnog Sibira i Dalekog istoka imati domaće tržište.

Rusija je počela izgradnju gasovoda Sahalin-Habarovsk-Vladivostok ne čekajući završetak pregovora sa kompanijom "EksonMobil", operaterom projekta "Sahalin-1", od kojeg "Gasprom" očekuje sirovine za novi gasovod. 

Analitičari ukazuju da će "EksonMobil" morati da pristane na ustupke  ruskom gasnom gigantu, prenosi Rojters.

Američka kompanija, koja upravlja projektom "Sahalin-1", namjeravala je da izgradi vlastiti gasovod do Kine, ali su ruske vlasti blokirale taj plan, zahtijevajući da se gas isporučuje ruskom tržištu.

"Gasprom" je ranije dobio kontrolu nad drugim projektom na ostrvu bogatom sirovinama, koji je kompanija "Rojal Dač Šel" ustupila poslije višemjesečnog pritiska ruskih državnih službi za zaštitu prirode.

Zvanični predstavnik "EksonMobila" je izjavio da njegova kompanija još nije postigla dogovor sa "Gaspromom" po pitanju isporuka.

Skupoća

Ruski nezavisni analitičari ukazuju da  će jedan kilometar cjevovoda koštati "Gasprom" dva do tri miliona dolara, tako da se ukupna vrijednost izgradnje, bez prateće infrastrukture, procjenjuje na 2,9-4,4 milijardi dolara.

- Niko ne sumnja da će ovaj gasovod biti prilično skup.
Za punjenje novog gasovoda neophodna su nova nalazišta ili produžetak cevovoda iz Jakutije, jer faktički nema potrebnih količina gasa - tvrdi analitičar iz kompanije "RusEnergo" Mihail Krutihin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana