Izgrađeno i do 80 odsto manje stanova

Marina Čigoja
Izgrađeno i do 80 odsto manje stanova

BANjA LUKA - Iako je u Republici Srpskoj lani izgrađeno i do 80 odsto manje stanova nego godinu ranije, sektoru stanogradnje tek predstoji najveći udar krize.

Prognoza je to Izvršnog odbora Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Privredne komore RS.

Potpredsjednik Izvršnog odbora ovog udruženja i vlasnik građevinske firme "Marvel" iz Istočnog Sarajeva Savo Lalović rekao je juče u Banjoj Luci da je građevinski sektor RS u 2009. godinu ušao veoma stabilan, što je omogućilo da se godina završi bez ogromnih gubitaka, ali da će se pad aktivnosti u sektoru građevinarstva od lani odraziti i na ovogodišnje poslovne rezultate.

- U 2010. godinu ulazimo sa mnogo manje zaliha, tako da će ova godina biti mnogo gora za poslovanje. Iako smo u 2009. obavljali poslove koji su dogovoreni u 2008. godini, u ovom sektoru evidentirano je od 50 do 80 odsto manje izgrađenih stanova - rekao je Lalović.

Dodao je da bi putem Garantnog fonda RS, čije je osnivanje u planu i banaka trebalo da se stimuliše stanogradnja i uposli nova radna snaga, da bi bila prevaziđena kriza koja očekuje preduzeća iz ovog sektora.

Vlasnik preduzeća "Tvornica opekarskih proizvoda" iz Banje Luke Momčilo Savičić rekao je da je i proizvodnja građevinskog materijala ove godine u padu u odnosu na ranije godine.

- Očekujemo da bi u sljedećem periodu moglo da dođe do pada proizvodnje i prodaje građevinskog materijala za 20 do 30 odsto - rekao je Savičić.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS ukupna vrijednost građevinskih radova firmi iz RS u inostranstvu u prošloj godini iznosila je 40,21 milion maraka i za 12,7 odsto manja je od vrijednosti iz 2008. godine.

- Najveća vrijednost izvođenih građevinskih radova preduzeća iz RS bila je u Crnoj Gori i to u iznosu od 26,39 miliona maraka - navodi se iz Zavoda.

Ukupna vrijednost novih ugovora u prošloj godini za izvođenje radova u inostranstvu iznosila je 42,76 miliona maraka.

Zakon

Savo Lalović je rekao da građevinci imaju mnogo zamjerki na aktuelni Zakon o uređenju prostora u RS, koji je, prema njegovim riječima, postao kočnica normalnog rada u građevinarstvu.

- To se uglavnom odnosi na licence inženjerskog kadra, koji da bi postao ovlašćeni projektant, osim stručnog ispita, mora da ima i pet godina radnog staža, što je veliki problem za mlade ljude - rekao je Lalović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana