Izdvojili 58,8 milijardi dolara

Glas Srpske
Izdvojili 58,8 milijardi dolara

VAŠINGTON - Svjetska banka saopštila je da je u fiskalnoj godini 2009. godini izdvojila rekordnih 58,8 milijardi dolara u sklopu programa pomoći zemljama da prebrode globalnu privrednu krizu, prenijeli su portali.

Banka je saopštila da je u fiskalnoj godini 2009. koja je završila 30. juna izdvojila 54 odsto više sredstava nego u godini ranije, i to rekordno visok iznos za tu globalnu razvojnu instituciju.

Zahtjevi upućeni Svjetskoj banci radi dobijanja pomoći u ovoj su godini, kaže predsjednik Svjetske banke Robert Zoelik, oštro porasli. Očekivanja su da će se to nastaviti i u 2010. godini, s obzirom na neizvjesnu brzinu oporavka.

 Svjetska banka za borbu protiv krize dala 59 milijardi dolara- Milioni ljudi i dalje pate i mi moramo nastaviti da pomažemo zemljama da podmire prioritetne troškove, uključujući izdvajanja za osnovnu infrastrukturu, ulaganja u ljudski kapital, te mreže socijalne zaštite, jer bismo u protivnom ugrozili teško ostvarene dobitke od proteklih godina u borbi protiv siromaštva -  dodao je Zoelik.

Banka je u 2009. godini podržala 767 projekata usmjerenih na podsticanje privrednog rasta, suzbijanje siromaštva te pomoć privatnom sektoru.

Izdvojila je 20,7 milijardi dolara za finansiranje gradnje infrastrukture, ključni sektor za brzi oporavak od krize i stvaranje novih radnih mjesta, stoji u saopštenju. Pomoć za programe socijalne zaštite iznosila je 4,5 milijardi dolara.

Fond

Kako bi se pomoglo zemljama u razvoju da lakše prebrode krizu, Svjetska je banka u ovoj godini predložila takozvani "fond za ranjivost", u koji bi svaka razvijena zemlja trebalo da izdvaja 0,7 odsto sredstava iz svog paketa mjera za podsticanje privrede. Reakcija na taj prijedlog bila je jako dobra te je od donatora prikupljeno ukupno 6,8 milijardi dolara, povrh njihovih postojećih obveza, istaknuto je u Svjetskoj banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana