Izdvajanja privrede RS veća za 52 miliona KM

Marina Čigoja
Izdvajanja privrede RS veća za 52 miliona KM

BANjALUKA - Ukupna izdvajanja privrede Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine po osnovu direktnih poreza i doprinosa povećana su za 11 odsto ili za oko 52 miliona maraka, pokazuju podaci Privredne komore RS.

U Privrednoj komori ističu da redovno mjesečno prate uticaj povećanja stopa poreza i doprinosa na likvidnost privrede Srpske.

- U prvom kvartalu prošle godine izdvajanja po osnovu direktnih poreza i doprinosa iznosila su 476,9 miliona maraka. Posebno je nepovoljno to što su izdvajanja u martu u odnosu na februar povećana za 60 odsto. U februaru su izdvajanja iznosila 130,7 miliona, a u martu 208,5 miliona maraka. U tom povećanju najveću stopu rasta ima porez na platu u iznosu od 91,6 odsto - rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Prema njegovim riječima, u prva tri mjeseca ove godine došlo je i do smanjenja realnih neto plata za 1,7 odsto u odnosu na prosjek 2010. godine, a zaposlenost u privredi je smanjena za 0,5 odsto.

Blagojević je istakao da je ovim opterećenjem značajno pogoršana likvidnost preduzeća, te da se u idućem periodu ona neće poboljšati.

- Možemo očekivati i nova zaduženja privrede u cilju održanja tekuće likvidnosti. Privredna komora je i ranije upozoravala na negativne efekte povećanja stopa poreza i doprinosa i nastavićemo da u saradnji sa Vladom RS radimo na donošenju rješenja kako bi se prevazišla ova situacija - naglasio je Blagojević.

U Ministarstvu finansija RS ističu da je još uvijek rano da se izoluje čisti efekat uticaja izmjene stopa poreza i doprinosa na Budžet RS i vanbudžetske fondove, a posebno na privredu RS.

- Donesen je zaključak na Odboru za privredu i finansije Narodne skupštine RS da se efekat ovih zakona sagleda do kraja jula ove godine - istakli su u Ministarstvu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić kaže da je ovoliki porast izdavanja bio očekivan i da to nisu beznačajna sredstva.

-        U ovom momentu to se nije značajno odrazilo na smanjenje neto plata, jer su teret uglavnom podnijeli poslodavci. Ipak, pitanje je šta će biti u idućem periodu s obzirom na to da se očekuje priliv u budžet i po osnovu poreza na dobit. Ako dobiti ne bude, nema ni novih investicija ni zapošljavanja, a neće biti ni priliva u budžet po tom osnovu - kazao je Milić i naglasio da bi dalji pad plata, s obzirom na njihov sadašnji nivo, bio katastrofalan.

Sindikat

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da dobar dio poslodavaca ova povećanja nije izdvojio iz svog džepa nego iz radničkih plata.

- U značajnom broju preduzeća poslije povećanja poreza i doprinosa došlo je do smanjenja neto plate i to je razlog zbog kojeg nije došlo do značajnijeg pada zaposlenosti. Smanjenje plata od 1,7 odsto ne izgleda značajno, ali je ono u realnosti potpuno drugačije, jer je onome ko prima izuzetno malu platu svako smanjenje ogromno - kazala je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana