Izdavanje Akropolja lijek za krizu

Glas Srpske
Izdavanje Akropolja lijek za krizu

ATINA - Bivši član grčke Vlade Gerasimos Jakumatos predložio je da Grčka ponudi zakup Akropolja i ostalih arheoloških nalazišta u okviru borbe protiv dužničke krize koja može da dovede do bankrota države.

- Treba da damo pod zakup Akropolj i ostale lokacije da bismo dostojanstveno došli do novca, umjesto da smanjujemo penzije i plate - rekao je on, prenosi RTS.

Jakumatos, bivši zamjenik ministra zdravlja Grčke, istovremeno je pozvao na prekid štrajkova protiv mjera štednje u Ministarstvu kulture, zbog čega tokom prošle godine hiljade turista nisu mogli da obiđu sveto brdo i ostale znamenitosti.

- Ponižavajuće je kada posjetioci iz Kine, Finske ili Ekvadora dođu u Atinu i vide da je Partenon zatvoren zbog štrajka - rekao je Jakumatos.

Akropolj i ostale arheološke lokacije bili su zatvoreni svakog vikenda u posljednji mjesec zbog štrajka povodom neisplaćenih zarada i nadoknada za prekovremeni rad.

Predstavnici industrije turizma požalili su se da zbog radničkih protesta ovaj sektor trpi gubitke.

Turizam učestvuje sa 18 odsto u grčkom bruto domaćem proizvodu.

Grčki mediji i građani oštro su kritikovali izjavu Jakumatosa i odbacili njegov prijedlog kao šokantan, nevjerovatan i uvredljiv.

Bijeda u Makedoniji

U Makedoniji je prema "misery" indeksu registrovana najveća stopa nezaposlenosti od 32 odsto, a stopa inflacije iznosi tri odsto, piše londonski "Ekonomist".

- Makedonija će možda zapamtiti Kiru Gligorova po lijepom, ali je zemlja u haosu. Ona je na vrhu bijede, koja je kombinacija dva jaka pokazatelja ekonomske tamnice - nezaposlenosti i inflacije, navodi se u tekstu britanskog lista.

Makedoniji od balkanskih zemalja društvo pravi jedino Grčka, sa indeksom nezaposlenosti od 18 odsto i inflacijom od 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana