Izborna skupština Komore potpuno je nelegalna

Marina Čigoja
Izborna skupština Komore potpuno je nelegalna

BANjALUKA - Izborna skupština Spoljnotrgovinske komore BiH, koja je zakazana za danas u Sarajevu, potpuno je nelegalna, jer je nije zakazao predsjednik Skupštine koji jedini ima pravo na to, već Komisija koju je formirao predsjednik Komore Mahir Hadžiahmetović.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ljubomir Klincov.

- Predsjednik Skupštine Komore Mihajlo Butigan zakazao je Skupštinu za 10. jun, a ova skupština koja će danas biti održana potpuno je nelegalna, jer je sazvala Komisija koju je formirao predsjednik Komore Mahir Hadžiahmetović, a on na to nema pravo - rekao je Klincov i dodao da će prisustvovati današnjoj skupštini.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštilo je juče da ne podržava izbornu skupštinu Spoljnotrgovinske komore BiH, jer je, kako navode, predsjednik Komore Mahir Hadžiahmetović ignorisao dopis ministra Mladena Zirojevića da poništi odluku o raspisivanju javnog poziva za predlaganje predstavnika u Skupštinu Komore.

- Predsjednik Komore Mahir Hadžiahmetović ignorisao je preporuku da proces izbora predstavnika vrati u pravne i zakonske okvire - navodi se u saopštenju i dodaje da će Savjetu ministara BiH biti dostavljena detaljna informacija o ovom slučaju radi preispitivanja javnih ovlašćenja ranije datih Komori.

Iz Ministarstva podsjećaju da je 4. juna u Sarajevu, na poziv ministra Zirojevića, održan sastanak na kome je razmatrano pitanje funkcionisanja Komore u svjetlu nedavno pravno neutemeljenog i jednostranog raspisanog javnog poziva za predlaganje predstavnika u Skupštinu Spoljnotrgovinske komore BiH, ali na taj sastanak nisu došli ni Hadžiahmetović ni drugi predstavnici bošnjačkog naroda u organima Komore, iako su bili pozvani.

Na tom sastanku predstavnici komorskih organa iz srpskog i hrvatskog naroda istakli su da su i Srbi i Hrvati potpuno isključeni iz donošenja bilo kakvih odluka u vezi sa funkcionisanjem Komore.

Poziv

U Privrednoj komori RS naveli su da je Spoljnotrgovinska komora BiH 15. maja u dnevnim novinama objavila javni poziv za predlaganje predstavnika u Skupštinu Spoljnotrgovinske komore BiH za period od 1. jula 2010. do 30. juna 2014. godine, a zakonom je definisano da Spoljnotrgovinska komora u svojim aktivnostima djeluje u saradnji ili dogovoru sa Privrednom komorom FBiH, Privrednom komorom RS i Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana