Izazovi i šanse privrede Srpske zbog najavljenog ukidanja carina na uvoz robe iz EU

Miroslav Filipović
Izazovi i šanse privrede Srpske zbog najavljenog ukidanja carina na uvoz robe iz EU

BANjA LUKA - Profesor banjolučkog Ekonomskog fakulteta Rajko Tomaš ocijenio je da će najavljeno ukidanje carina od januara sljedeće godine na uvoz brojnih proizvoda iz Evropske unije podsticajno djelovati na privredu Srpske, ali da su istovremeno moguće i određene negativne posljedice.

Tomaš tvrdi da će potpunim ukidanjem carina u Srpskoj i BiH doći do pada cijena uvezenih proizvoda i sirovina, što će podsticajno uticati na domaću proizvodnju.

- Međutim, vlasti Srpske i BiH moraju biti jako pažljive prilikom planiranja buyeta za narednu godinu, jer će ukidanje ili smanjenje carina na uvoz brojnih proizvoda iz EU dovesti i do manjih prihoda po osnovu carina i indirektnih poreza - naglasio je Tomaš.

Stručnjaci objašnjavaju da će potpuno ukidanje carina na uvoz proizvoda iz EU dodatno opteretiti domaće proizvođače.

- Domaći proizvođači biće prinuđeni da povećaju produktivnost i kvalitet proizvodnje. Cijene njihovih proizvoda vjerovatno će ostati na ovogodišnjem nivou, dok će uvezeni proizvodi pojeftiniti - rekao je Tomaš.

U BiH će početkom sljedeće godine biti potpuno ukinuta carina na uvoz kozmetike, novih automobila, traktora, motora, namještaja, bijele tehnike, audio i video tehnike, elektronske opreme i računara, alata, potvrđeno nam je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Od 1. januara 2009. doći će i do smanjenja carinske stope za 50 odsto na uvoz nafte i benzina, a predviđeno je da od januara 2011. bude u potpunosti ukinuta carina na ove proizvode.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačeviće naglasio je da se smanjenje carinskih stopa odnosi isključivo na robu koja ima porijeklo iz EU.

- Za veliku količinu roba porijeklom iz drugih dijelova svijeta, a koja u BiH stiže preko EU, carina će biti naplaćivana po starim carinskim stopama - naveo je Kovačević.

Primjenom Privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a u zavisnosti od vrste proizvoda carinske stope su od 1. jula ove godine već smanjene za 90, 75 ili 50 odsto, a za neke proizvode carina je već potpuno ukinuta.

Uvoz

U julu, avgustu i septembru 2008. godine, iz zemalja EU u BiH uvezeno je robe u vrijednosti od 1,8 milijardi maraka, što je za 26 odsto više nego u istom periodu lani.  

- Ukupno naplaćeni prihodi u BiH pri uvozu roba iz EU u julu,  avgustu i septembru 2008. godine, iznose 523 miliona maraka i veći su za 6,8 odsto u poređenju sa istim periodom 2007. godine kada je ukupno naplaćeno 490 miliona KM indirektnih poreza na uvoz robe iz EU - naveo je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana