Izazovan period pred metalskim sektorom u Srpskoj: Otanjile narudžbe stranih kupaca

Anita Janković Rečević
Izazovan period pred metalskim sektorom u Srpskoj: Otanjile narudžbe stranih kupaca

BANjALUKA - Metalski sektor u Republici Srpskoj od početka godine suočava se sa smanjenim narudžbama inostranih kupaca pa samim tim i tanjim izvozom, zbog čega su pojedina preduzeća bila primorana da koriguju obim proizvodnje.

Sagovornici “Glasa” ističu da su cijene repromaterijala, čije je divljanje obilježilo prošlu godinu, konačno stabilne te da limovi i cijevi u prosjeku koštaju oko 950 evra po toni, za razliku od lani kada su koštali i do 1.650 evra. Međutim, poslovanje im sada otežava slabija potražnja pa su pojedini suočeni i s viškom radnika.

Direktor i vlasnik preduzeća “Metalac MBM” iz Dervente Slobodan Golub kaže za “Glas” da su narudžbe inostranih kupaca u prva četiri mjeseca ove godine u poređenju sa istim periodom lani smanjene i do 25 odsto.

- Narudžbe u januaru su još nekako bile i prihvatljive, februar i mart poprilično loši, a april najgori. Imamo već narudžbe za maj i situacija je nešto bolja u odnosu na april, ali u poređenju s prošlom godinom naše pošiljke za inostranstvo biće tanje za 20 odsto minimalno. Lani je bio problem preskup repromaterijal, ali narudžbe su ipak išle, izvezli smo 286 šlepera robe - rekao je Golub.

Glavni problem je, ističe on, nestabilnost na svjetskom tržištu koja je prouzrokovana sukobima u Ukrajini.

- Naš primarni kupac jeste velika kompanija iz Austrije koja posluje širom svijeta. Kad su kod njih narudžbe pale oko 40 odsto, onda to dovoljno govori o veličini problema. Naši proizvodi se koriste u oblasti građevinarstva i u auto-industriji i to su grane gdje opada potražnja. I naši dobavljači repromaterijala žale se da roba ide otežano - ističe Golub.

Dodaje da zbog cjelokupne situacije imaju oko deset odsto radnika viška, ali da o otkazima za sada ne pomišljaju.

- Za sada se nekako nosimo sa situacijom, trpimo i očekujemo da se situacija popravi. Lani smo izgradili još jednu halu i stvorili uslove da svi rade u jednoj smjeni, a imamo i veliko skladište pa dio robe koju ne uspijevamo prodati lagerujemo - kazao je Golub.

Poremećaji na svjetskom tržištu projektuju se i na poslovanje metalskog preduzeća “Tikt Manufaktura” iz Gradiške koje, takođe, bilježi pad potražnje oko 20 odsto.

- Najviše izvozimo na njemačko govorno područje, ali naši klijenti mašine za koje mi radimo dijelove plasiraju dalje u  Kinu, Ameriku i to tržište se malo ohladilo. Očekujemo da se sredinom ljeta situacija stabilizuje, a u međuvremenu nastojimo pronaći nove kupce i dobro nam ide pa jedan dio smanjenih narudžbi kompenzujemo na taj način, a radimo i nešto smanjenim kapacitetom - ističe vlasnik tog gradiškog preduzeća Krešimir Bodrožić i dodaje da i oni imaju viška radnika, ali da situacija nije kritična.

Direktor preduzeća “VineksM” iz Čelinca Dalibor Džombić kaže da su preduzeća iz Srpske i Federacije BiH s kojima sarađuju zadržala narudžbe.

- Nismo mnogo bazirani na izvoz, orijentisani smo na domaće tržište gdje su narudžbe za sada standardne, ali  firme za koje radimo a bave se izvozom smanjile su narudžbe za 15 odsto. Cijene repromaterijala opadaju pa vjerujem da će biti i više narudžbi - rekao je Džombić.

Plate

Slobodan Golub kaže da su plate u metalskom sektoru znatno iznad republičkog prosjeka što im pomaže da zadrže radnike.

- Prosječna plata koju smo isplatili u martu iznosila je 1.460 maraka, a imamo 55 zaposlenih od kojih su četiri visokoobrazovana a njih deset nisko kvalifikovani radnici. Prije mjesec kupili smo i četvrtog robota za zavarivanje, pratimo i ulažemo u nove tehnologije - kazao je Golub.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana