Italijanski div želi Tvornicu prečistača u Rogatici

Sreten Mitrović
Italijanski div želi Tvornicu prečistača u Rogatici

Rogatica - Italijanska grupacija "UFI filters" zainteresovana je za Novu tvornicu prečistača Rogatica, a Italijani su posjetili i njene pogone, da bi sagledali mogućnosti za proizvodnju.

Nekadašnju Tvornicu prečistača u Rogatici, koja je uoči rata imala više od 750 radnika i reputaciju proizvođača visokokvalitetnih prečistača vazduha, goriva i maziva i hladnjaka ulja, kupila je 2009. godine Vlada RS, u okviru stečajnog postupka za 3,9 miliona maraka. Od tada su trajali pokušaji oživljavanja proizvodnje, a s obzirom na to da su bili bezuspješni, Vlada i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva su se orijentisali na pronalazak strateškog partnera, koji bi ulaganjem i osavremenjivanjem proizvodnje vratio rogatičku firmu na nekadašnje staze uspjeha. Posjeta predstavnika "UFI filters grupacije" probudila je nadu da bi mukama u rogatičkom preduzeću mogao doći kraj. Delegacija italijanske firme, koju je predvodio drugi čovjek u rukovodnoj strukturi Rinaldo Fakini, prenijela je domaćinima da ima ozbiljne namjere u Rogatici. Italijani su u prisustvu ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića, rukovodstva Nove tvornice prečistača i poslanika u Narodnoj skupštini RS Milorada Jagodića, obišli fabriku i upoznali se sa stanjem opreme, pokazavši veliku zainteresovanost za pokretanje pogona. Na kraju posjete postignut je dogovor da sljedeći sastanak bude održan u Veroni, gdje je sjedište italijanske kompanije, na kojem će strane iznijeti uslove i donijeti odluku da li će ući u strateško partnerstvo.

Direktor Nove tvornice prečistača Predrag Ujić kaže da su veoma zadovoljni razgovorima sa rukovodstvom "UFI filtersa".

- "UFI filters" bi za Novu tvornicu prečistača predstavljao sigurnog partnera u budućnosti. Koji bi oblik saradnje bio uspostavljen, još nije definisano i o tome će još biti razgovora na sljedećim susretima, uz konsultacije sa resornim ministarstvom - istakao je Ujić.

Vlada i resorno ministarstvo pokrenuli su sa minimalnim brojem radnika početkom septembra 2010. godine Novu tvornicu prečistača. Uz stari proizvodni program uvedena je i nova djelatnost - usluge za treća lica. Fabriku je u startu Vlada podržala sa 600.000 maraka. Proizvodnja, međutim, nije uspjela da zaživi u planiranom kapacitetu, pa je krajem 2011. godine dvadesetak radnika ostalo bez posla.

- Posjeta delegacije italijanske firme budi optimizam. Vjerujem da će Nova tvornica prečistača uskoro postati dio velike porodice "UFI filters". To znači bolje dane za postojeće radnike, ali i zapošljavanje novih, od čega bi veliku korist imala cijela opština - istakao je Jagodić.

Svjetski proizvođač

Grupacija "UFI filters" poznati je svjetski proizvođač filtera za automobile, motocikle, teška vozila, poljoprivredne mašine, brodske motore, kompresore, viljuškare, građevinske mašine i rudarsku opremu. Proizvodne pogone sa više od 4.000 radnika osim u matičnoj zemlji ima u SAD, Kini, Japanu, Engleskoj, Portugaliji, Poljskoj, Francuskoj, Češkoj, Tunisu i Indiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana