Italijani zainteresovani za DI “Novo Borje”

Agencije
Italijani zainteresovani za DI “Novo Borje”

Teslić - Načelnik opštine Teslić Milan Miličević razgovarao je danas sa grupom privrednika iz italijanske regije Veneto koji su zainteresovani za kupovinu postrojenja Drvne industrije (DI) “Novo Borje” i stavljanje u pogon ovog posrnulog giganta, prenose agencije.

Tokom dvodnevne posjete italijanski investitori su sa rukovodstvom opštine Teslić obišli krug Borja i upoznali njegove kapacitete.

Miličević je pojasnio da je riječ o tri italijanske firme od kojih se jedna bavi metalnom industrijom, druga drvoprerađivačkom i treća koja se bavi obnovljivim izvorima energije, prije svega, solarne, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine.

- Što se tiče nas kao lokalne zajednice dali smo inicijativu, sve moguće garancije i pogodnosti za realizaciju ovog projekta, a nadam se da će i Vlada Republike Srpske shvatiti ozbiljnost ovih investitora kako bi napokon bio riješen problem bivše DI “Borja” nakon niza neslavnih pokušaja revitalizacije - rekao je Miličević.

Prema njegovim riječima, i dio bivše industrije “Borja”, koji je u nadležnosti opštine Teslić, predstavlja predmet interesovanja investitora.

- U tom elementu spremni smo da pod najpovoljnijim uslovima, ustupimo na korišćenje ne samo ovim, već i drugim investitorima taj dio prostora, ukoliko je riječ o zapošljavanju značajnog broja ljudi - istakao je Miličević i dodao da bi, prema planovima, investicije trebalo da se odvijaju kroz četiri stepena razvoja i da će svaka faza podrazumijevati zapošljavanje određenog broja ljudi.

Predstavnik privrednika italijanske regije Veneto Piero Puskijavo rekao je da je planirano pokretanje proizvodnje u “Novoj Borji” i zapošljavanje radnika, čiji bi se broj postepeno uvećavao u naredne dvije-tri godine.

Prema njegovim riječima, postojeći kapaciteti su dovoljni za pokretanje proizvodnje na nivou koji je bio prije par mjeseci, a buduće investicije u sferi energetike, koje čine drugi dio planiranog projekta, a odnose se na obnovljive izvore energije, odnosno proizvodnje električne energije za potrebe Teslića, predstavljaće veliku stvar za grad.

- U narednih 60 dana ako bude prikupljena sva neophodna dokumentacija mi ćemo imati tačan i precizan odgovor u pogledu realizacije projekta, odnosno kupovine”Borja”, zaključio je Puskijavo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana