Italija zbog Berluskonija pada u dugove

Tanjug
Italija zbog Berluskonija pada u dugove

Rim - Troškovi zaduživanja Italije porasli su danas na aukciji obveznica kojom je Rim pribavio 4,5 milijardi evra, jer je presuda bivšem premijeru Silviju Berluskoniju uticala na raspoloženje investitora, navode trgovci.

Zvanični Rim je prodajom obveznica sa rokom dospjeća u 2015. pribavio 3,5 milijardi evra, uz kamatne stope od 2,403 odsto, najviše od septembra 2012, prenosi agencija Frans pres.

Prodajom hartija koje na naplatu dospjevaju 2018. obezbjeđeno je 510 miliona evra, uz prinose od 2,91 u odnosu na 1,83 odsto, koliko su iznosili u aprilu.

Obligacije s rokom dospjeća 2026. donijele su u državnu kasu 490 miliona evra, uz kamatne stope od 3,75 u odnosu na 3,23 odsto iz prethodne aukcije održane u februaru.

Sud u Milanu osudio je juče bivšeg italijanskog premijera na sedam godina zatvora zbog korišćenja usluga maloljetnih prostitutki, uz doživotnu zabranu obavljanja državnih funkcija.

- Iako je prerano da se govori o novoj krizi na tržištu obveznica u evrozoni, pritisci oko finansiranja u Španiji i Italiji dolaze u vrijeme kada te dvije recesijom pogođene privrede ne mogu da priušte rast troškova zaduživanja - rekao je Spiro.

Italija, treća po veličini privreda evrozone, bori se da se iščupa iz dvogodišnje recesije, a u prvom kvartalu je zabilježila negativan privredni rast od 0,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana