Italija top tržište za RS

Željka Kokot
Italija top tržište za RS

Banjaluka - Najveći obim robne razmjene RS ostvaruje sa Italijom, a ova mediteranska zemlja je i jedna od rijetkih sa kojom na početku 2015. godine bilježi suficit u trgovini.

U prva dva mjeseca 2015. godine u Italiju je izvezena roba vrijedna 77,1 milion i njena vrijednost je nadmašila uvoz za 1,8 miliona maraka.

Od izvoza su najviše profitirali drvoprerađivači i proizvođači obuće. U januaru i februaru ove godine najveća vrijednost izvoza zabilježena je kod obuće sa gornjim dijelovima od tekstila - 9,46 miliona maraka. Vrijednost izvoza obuće sa đonovima od gume iznosila je 4,76 miliona, a dijelova obuće 3,66 miliona maraka. Drvna industrija je istovremeno izvezla proizvode u vrijednosti od 4,4 miliona maraka.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da većina domaćih drvoprerađivača izvozi u Italiju. On kaže da je u 2014. godini isporučen namještaj vrijedan 21,3 miliona i široka lepeza drvnih proizvoda u vrijednosti od 35,6 miliona maraka.

- Stopa rasta izvoza drvne industrije u Italiju ima pozitivan trend od 2011. godine i očekujemo nastavak dobrih rezultata i tokom ove godine u kojoj bi trebalo biti povećano učešće finalnih proizvoda sa najvećom dodatom vrijednošću - kaže Šinik i dodaje da nije istina da se poluproizvodi izvoze u većem procentu od finalnih jer se u kategoriji drvnih proizvoda nalaze i parketi, podovi ili masivne drvne ploče koji takođe predstavljaju finalne proizvode.

Ekonomista Goran Radivojac ocjenjuje da su podaci o trgovinskoj razmjeni s Italijom ohrabrujući, ali da postoji potreba za njenim intenziviranjem, posebno kroz usmjeravanje na finalne proizvode koji donose i veću vrijednost.

- Problem je što se izvozi obuća i repromaterijali u niskoj fazi prerade. Mnoge naše firme to čine kroz lon poslove i praktično prodaju samo radnu snagu. Smatram da bi Italijani bili spremni da prihvate ozbiljniju poslovnu saradnju ukoliko bi naši proizvođači podigli proizvodnju na viši nivo - kaže Radivojac i naglašava da problem predstavlja i relativno mala količina proizvoda koje možemo ponuditi velikom tržištu kao što je italijansko.

Minimalan deficit u 2014. godini

U Italiju je tokom prethodne godine izvezena roba vrijedna 494,98 miliona, dok je uvoz vrijedio 497,98 miliona KM. Iz Italije je najviše uvezeno kože, dijelova obuće i valjanih željeznih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana