Italija glavni izvozni partner Srbije

Glas Srpske
Italija glavni izvozni partner Srbije

BEOGRAD - Glavni izvozni partner Srbije 2010. godini bila je Italija, u koju je izvezena roba vrijedna 1,12 milijardi dolara, a glavni uvozni partner Ruska Federacija, iz koje je uvezena roba za 2,16 milijardi, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku prenosi Tanjug.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, poslije Italije, bile su Bosna i Hercegovina u koju je izvezena roba za 1,09 milijardi dolara i Njemačka sa 1,01 milijardi.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, poslije Rusije, bile su Njemačka iz koje je uvezena roba vrijedna 1,77 milijardi dolara i Italija sa 1,43 milijardi.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmjene.
Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmjeni od 1,36 milijardi dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.
Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmjeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, prije svega, nafte i gasa.    
Prema odsjecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, u izvozu najveće učešće imali su gvožđe i čelik - 953 miliona dolara, obojeni metali - 696 miliona, električne mašine i aparati - 591 miliona, žitarice i proizvodi od njih - 579 miliona i povrće i voće - 529 miliona.

Prvih pet odsjeka sa najvećim učešćem u uvozu bili su nafta i naftni derivati - 1,49 milijardi dolara, prirodni gas - 948 miliona, obojeni metali - 667 miliona, električne mašine i aparati - 643 miliona i gvožđe i čelik - 583 miliona dolara, a njihov uvoz čini 25,9 odsto ukupnog uvoza.

Odsjek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 16,9 odsto.

Spoljni dug Srbije posljednjeg dana novembra 2010. godine dostigao je iznos od 23,24 milijarde evra, što znači da je uvećan u odnosu na prethodni mjesec za 214 miliona, objavila je Privredna komora Srbije. U poređenju s novembrom 2009. godine, rast spoljnog duga na kraju istog mjeseca prošle godine iznosio je 754,1 milion evra, navedeno je u najnovijim podacima koje je objavila PKS.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana