Istražuju direktore u Vidovićevoj firmi

Milka Milunović
Istražuju direktore u Vidovićevoj firmi

BANjA LUKA - Poreska uprava Republike Srpske (PURS) podnijela je krivične prijave protiv odgovornih lica u banjolučkom "Metalu" Okružnom tužilaštvu Banja Luka zbog otkrivenih nezakonitosti u poslovanju.

Ovo tvrde akcionari Petar Dušanić i Gostimir Ivanković, koji u "Metalu" posjeduju 30 odsto akcija.

Dušanić tvrdi da su prijave podnesene protiv direktora "Metala" Brane Miloševića i predsjednika Sindikata Zorana Janjića.

U PURS-u potvrđuju da su podnijeli izvještaj banjolučkom Okružnom tužilaštvu zbog krivičnog djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi u "Metalu", ali ne žele da govore o imenima.

Najveći akcionar "Metala" je banjolučki biznismen Jovan Vidović, koji je, uz pomoć investicionih fondova i radnika tog preduzeća, svrgao Petra Dušanića na sjednici Skupštine akcionara u maju prošle godine.

On je za direktora "Metala" postavio Branu Miloševića, koji je direktor u više njegovih firmi.

- PURS je kontrolisala zakonitosti obračuna uplate javnih prihoda kod preduzeća "Metal" Banja Luka i donijela rješenje o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti - rekao je vršilac dužnosti direktora PURS-a Mile Banika.

On dodaje da mjere prinudne naplate nisu preduzete, jer je u ovom preduzeću pokrenut predstečajni postupak.

Dušanić i Ivanković tvrde da je jedno rješenje da akcionari naplate višemilionske dugove pokretanje stečaja u "Metalu".

Dušanić kaže da je prije trideset dana kod Osnovnog suda u Banjoj Luci "Kompanija Dušanić" obnovila zahtjev za otvaranje stečaja i navodi da mu ovo banjolučko trgovačko preduzeće duguje 10,75 miliona maraka.

Banjolučki Osnovni sud u aprilu prošle i u julu pretprošle godine dva puta je odbio zahtjev za otvaranje stečaja uz isto obrazloženje. U oba slučaja, stečajni sudija Dejan Petričić naveo je u rješenju da "Kompanija Dušanić" nema pravnog interesa za pokretanje stečaja u "Metalu", jer već ima založna prava nad imovinom tog preduzeća.

Dušanić tvrdi da rukovodstvo "Metala", koje je imenovao banjolučki biznismen Jovan Vidović, godinama sistematski pljačka preduzeće, te da su od PURS-a tražili da blokira sindikalni račun preko kojeg je, tvrdi Dušanić, nezakonito prometovano 470.000 maraka.

- Nema nikakvih malverzacija oko računa, Petar Dušanić izmišlja - rekao je Jovan Vidović, odbijajući da komentariše zahtjev za stečaj.

Sindikat

U PURS-u nisu htjeli da komentarišu sindikalni račun u "Metalu", navodeći da ova ustanova ne može da preduzme mjeru pljenidbe novčanih sredstava ili zabranu transakcije na računu bilo kog obveznika na osnovu zahtjeva nekog lica, već samo na osnovu izvršnog akta Poreske uprave ili izvršnog akta drugog organa ako je to propisano zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana