Istraživanje nafte šansa za razvoj RS

Snežana Tasić
Istraživanje nafte šansa za razvoj RS

PRIJEDOR - Početak istražnih seizmičkih radova na području Republike Srpske velika je stvar i veliki događaj za ovdašnju privredu, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević, koji je juče obišao istraživački tim kompanije "Jadran naftagas" na lokalitetu Slabinje u opštini Kozarska Dubica.

- To za RS znači dodatna zapošljavanja, povećanje budžetskih rezevi, prihoda i sve ono što nafta i blagodeti nafte donose u ovom trenutku i u budućnosti. Ovo je velika stvar za privredu Srpske i mi smo ovdje da damo podstrek "Jadran naftagasu" i da im uručimo rješenja i upotrebne dozvole za kompletna geološka istraživanja na istočnom i zapadnom dijelu RS - rekao je Kovačević i dodao da ovo preduzeće ima svu potrebnu dokumentaciju pored ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i gasa na cijelom prostoru RS koji je Ministarstvo izdalo na period od 30 godina.

On je izrazio optimizam kada su u pitanju rezerve nafte i gasa na ovim prostorima, ali i u Posavini i Semberiji.

Generalni direktor kompanije "Jadran naftagas" Predrag Radanović istakao da su poslije 20 i više godina na terenu RS krenuli istražni radovi za pronalazak nafte i gasa.

- Jadran naftagas produkt je dvije kompanije, "Gasproma" i "Zarubežnjefta", koja poslije desetak mjeseci rada, pribavljanja dokumentacije i dozvola i stečenih uslova počinje istražne seizmičke radove. Nadamo se da ćemo u idućih pet mjeseci dio tih radova obraditi i dobiti prve lokalitete za bušenje istražnih bušotina - rekao je Radanović i dodao da je prostor RS panonski basen.

- To znači da nema razloga da naftu ne pronađemo i ovdje, a nadamo se da ćemo to u idućih godinu do dvije odraditi - rekao je Radanović i dodao da "Jadran naftagas" planira da do 2014. godine u ovu fazu istraživanja uloži 41 milion dolara, a čitav investicioni projekat može dosegnuti cifru od 300 miliona dolara.

- Prvu komercijalnu proizvodnju očekujemo 2014, a već sljedeće godine bušenje prve istražne bušotine - dodao je Radanović.

Glavni geolog "Jadran naftagasa" Aleksandar Mljenikov je istakao da oni ne bi ni došli da ne postoje istraživanja koja potvrđuju da nafte ovdje ima.

Generalni direktor "Kaljiningrad geofizika" Dagi Hakimov je izjavio da smatra da se nafta i gas nađu tamo gdje se dobro traže.

Dinamika

Radanović je istakao da će se započeta istraživanja na potezu od Kozarske Dubice do Oštre Luke odvijati određenom dinamikom tako da se seizmička aparatura pomjera svaki dan po pet do sedam kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana