Istraživanje kompanije Ernst i Jang: Spajanja usitnjena i manje vrijedna

Željka Kokot
Istraživanje kompanije Ernst i Jang: Spajanja usitnjena i manje vrijedna

London - Vrijednost akvizicija u centralnoj i jugoistočnoj Evropi u prvoj polovini godine iznosila je 16,5 milijardi dolara, što je za 10,8 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Istraživanje koje je sprovela ugledna britanska revizorsko-konsultantska kompanija "Ernst i Jang" i kojim je obuhvaćeno 11 zemalja pokazalo je s druge strane da je većina zemalja zabilježila rast aktivnosti spajanja i akvizicija u pogledu ukupnog broja transakcija, čiji je broj povećan za 2,9 odsto.

- Pad vrijednosti akvizicija je većim dijelom uzrokovan manjim brojem velikih transakcija - navedeno je u istraživanju.

Uočen je i pad prosječne vrijednosti transakcija od 2,2 odsto kada su u pitanju ugovorene akvizicije čija vrijednost prelazi 100 miliona dolara. Sa druge strane, prosječna vrijednost transakcija ugovorenih na manje od 100 miliona dolara je porasla za 1,6 odsto.

U svim zemljama, sa izuzetkom Bugarske i Rumunije, većina akvizicija je realizovana sa strateškim investitorima. Istraživanje je pokazalo i da su gotovo polovinu izvršenih transakcija činile lokalne, odnosno kada su i kupac i prodavac iz iste zemlje i na njih otpada 48 odsto ukupnih akvizicija. S druge strane, na transakcije koje su realizovali stranci otpada 41 odsto od ukupnog broja transakcija.

Turska se nalazi na prvom mjestu sa procijenjenom vrijednošću poslovnih transakcija od 3,3 milijarde dolara, a prate je Češka sa 2,8 milijardi i Rumunija sa 2,1 milijardom. Srbija je u konkurenciji analiziranih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije izbila na prvo mjesto po vrijednosti akvizicija realizovanih u prvom polugodištu. Za to je prvenstveno zaslužna prodaja "Denjub fuds grupe" kompaniji "Mid Evropa partners" za 657,1 milion dolara. To je bila i druga po veličini akvizicija u regionu, centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Zahvaljujući toj transakciji Srbija je imala i najveći rast tržišta poslovnih transakcija na godišnjem nivou.

BiH statistička crna rupa

BiH nije obuhvaćena istraživanjem kompanije "Ernst i Jang", a iz jugoistočne Evrope na listi nema ni Makedonije, Crne Gore i Albanije. U međunarodnim krugovima BiH važi za statističku crnu rupu i najčešće nije obuhvaćena analizama i istraživanjima uglednih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana