Istočna Evropa u recesiji

Agencije
Istočna Evropa u recesiji

Prag - Ekonomija Češke oslabila je treći kvartal zaredom, Rumunija se vratila u recesiju, a Mađarska privreda takođe je u opadanju, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, prenose agencije.

Podaci iz ove tri zemlje su lošiji od onih koje su očekivali ekonomisti.

Komentatori smatraju da će se sada zaoštriti debata o tome da li centralne banke ovih zemalja treba da smanje osnovnu kamatnu stopu.

Oni su upozorili da podaci sugerišu na mogućnost pada proizvodnje širom regiona i na početku drugog kvartala.

- Situacija je sumorna. Najgore je što je ekonomija opala širom regiona i prije najnovije eskalacije krize. Očekujem da će drugi kvartal biti još gori - rekao je ekonomista za tržišta u razvoju iz londonske kompanije “Kapital ekonomiks” Nil Šering.

Rumunska ekonomija oslabia je za 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, pod uticajem ledenog zimskog talasa i snježnih oluja koje su otežale proizvodnju u januaru i umanjile izvoz rumunskih proizvoda.

Češka privreda oslabila je za čitav procenat u vrijeme kada se Vlada trudi da smanji fiskalni deficit na tri odsto društvenog proizvoda, što je limit određen pravilima u EU.

Ovo je treći uzastopni kvartal sa negativnim ekonomskim rastom, a centralna banka procijenila je da bi recesija mogla da potraje još dva kvartala.

Mađarska privreda oslabila je za 1,3 odsto u vrijeme kada Vlada pokušava da obnovi pregovore sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom o novom paketu pomoći.

Ekonomija ove zemlje je stagnirala u periodu od oktobra do decembra, pa nije ispunjen tehnički uslov za recesiju, koja se definiše kao negativan privredni rast u dva uzastopna tromjesečja.

Bugarska, koja je zimus, takođe, bila zahvaćena snažnim ledenim talasom, stagnirala je u prethodnom kvartalu, pa je njen privredni rast na godišnjem nivou oslabio na 0,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana