Istočna Evropa sklona prezaduživanju

Glas Srpske
Istočna Evropa sklona prezaduživanju

LONDON - Finansijska kriza istakla je nedostatke modela rasta u istočnoj Evropi, gdje su se zemlje previše oslanjale na inostrane banke i priliv kapitala, te su zbog prezaduženosti postale ranjivije u toku recesije, navodi se u juče objavljenom godišnjem izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prenijele su agencije.

Ekonomisti EBRD-a utvrdili su da su zemlje istočne Evrope posebno podsticale procvat kreditiranja, prekomjernog zaduživanja i trenda zaduživanja u stranoj valuti.

Iz EBRD-a predlažu da se "sklonost zaduživanju u stranoj valuti riješi kroz makroekonomske mjere, regulativu i stvaranje pravnog okvira i tržišne infrastrukture koji bi podupirali finansiranje u domaćoj valuti.

Istočna Evropa je među regionima koji su najteže pogođeni krizom, sa znatno sniženim stopama rasta i buyetima koji su primorali dio zemalja u regionu da se obrate za pomoć Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Svjetskoj banci i Evropskoj uniji.

Pored istočne Evrope, nedostatke postojećih modela rasta kriza je istakla i u zemljama bogatim resursima koje se dalje prostiru na istok, poput Azerbejyana, Kazahstana, Rusije i Turkmenistana.

EBRD tim zemljama s rastom zasnovanim na prihodima od prirodnih resursa savjetuje da ojačaju industrijsku bazu i time povećaju svoju otpornost za vrijeme krize.

Razvojnu banku posebno su kritikovale neke od 60 zemalja akcionara, jer nije upozorila zemlje istočne Evrope, a ni one iz srednje Azije na opasnosti izlaganja prekomjernom zaduživanju u stranoj valuti prije nego što je finansijska kriza lani dostigla vrhunac.

Mario Draghi

Član Evropske centralne banke i guverner Italijanske banke Mario Draghi pozvao je svjetske vlade da pojačaju potrošnju ili smanje poreze. Draghi, koji je na čelu i Finansijskog foruma stabilnosti, grupe koja djeluje kao regulator za izbjegavanje budućih kriza, upozorio je kako bi evropske ekonomije, ako nastave sa ovakvim vođenjem fiskalnih politika, mogle da stagniraju do sredine sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana