Ispunjenje obaveza, pa druga tranša

Marina Čigoja
Ispunjenje obaveza, pa druga tranša

BANjA LUKA - Druga tranša iz stend-baj aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) najvjerovatnije će biti odobrena BiH i pored toga što je ispunjavanje obaveza od strane FBiH još uvijek pod znakom pitanja.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" direktor Ekonomskog instituta Banja Luka Duško Jakšić.

Predstavnici MMF-a sutra dolaze u BiH u reviziju, gdje će do 18. novembra provjeravati da li su Srpska i FBiH ispunile uslove za dobijanje druge tranše iz stend-baj aranžmana. Predstavnici ove međunarodne institucije u Republici Srpskoj će boraviti od 9. novembra.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da očekuje pozitivan nalaz predstavnika MMF-a.

- Na sastancima sa njima nećemo razgovarati samo o izvršenju uslova iz aranžmana u 2009. godini, već i o koncepciji budžeta za 2010. godinu. Ovo je ono što MMF sad najviše interesuje na nivou čitave BiH - istakao je Džombić.

Duško Jakšić smatra da će BiH dobiti drugu tranšu kredita.

- Vlasti u FBiH su konačno shvatili da će se, ako ne ispune tražene uslove, naći u još težoj situaciji. Kada je u pitanju RS, veoma sam zadovoljan ispunjavanjem uslova, jer Srpska nijednim dijelom nije doprinijela ugrožavanju aranžmana - rekao je Jakšić i dodao da je ovo idealna prilika da se vide međusobni odnosi unutar BiH, koji pokazuju da jedan entitet, kojem je taj novac manje potreban, poštuje svoj dio dogovora i održava kredibilitet čitave zemlje, dok drugi to dovodi u pitanje.

- Ovdje nije riječ samo o ovom kreditu, gubitak kredibiliteta značio bi na duži rok da smo, kao zemlja, nepouzdani. Ipak, vjerujem da će druga tranša biti uplaćena i da će FBiH morati da ispuni uslove, jer ova tranša je pokušaj spasavanja svega u tom entitetu - naglasio je Jakšić.

Predsjednik Sekcije za makroekonomiju u Udruženju ekonomista RS "SNjOT" Stevo Pucar ističe da neće biti problema u ispunjavanju uslova za isplatu druge tranše, pogotovo za Srpsku. On kaže da je fiskalna pozicija RS mnogo bolja nego u FBiH.

Druga tranša

Ministar Džombić ranije je rekao da bi poslije ove kontrole bord direktora MMF-a početkom decembra trebalo da razmatra izvještaj i ako nalazi budu pozitivni, druga tranša će moći biti realizovana krajem decembra. Tada bi trebalo da bude isplaćeno 170 miliona evra za čitavu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana