Ispunjeni uslovi za kredit Svjetske banke

Marina Čigoja
Ispunjeni uslovi za kredit Svjetske banke

SARAJEVO - BiH je ispunila uslove za kredit za razvojnu politiku (DPL program) od 111 miliona američkih dolara, koji će ove sedmice biti prezentovan Odboru Svjetske banke radi odobravanja.

Zaključeno je to juče u Sarajevu na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića i šefa Misije Svjetske banke u BiH Marka Mantovanelija, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

- Zajedno smo konstatovali da su ispunjeni uslovi za odobravanje zajma za razvojnu politiku od 111 miliona američkih dolara, koji će biti prezentovan Odboru Svjetske banke radi odobravanja - kazao je Špirić. 

Na sastanku je razgovarano i o načinima održanja makroekonomske stabilnosti, ublažavanju uticaja globalne ekonomske krize, te o ubrzanju sprovođenja već odobrenih investicionih projekata.

Na sastanku je razgovarano i o trenutnom statusu portfolija Svjetske banke u BiH. Ocijenjeno je da stopa plasmana u ovoj godini ima najbolji trend od svih zemalja jugoistočne Evrope i među najboljim u cijelom regionu Evrope i centralne Azije.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH juče je razgovarao i sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Kostasom Kristouom o sprovođenju ekonomskog programa u okviru stend-baj aranžmana.

Špirić je rekao da je Fiskalni savjet obavio raspravu o izradi dokumenta Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH 2011-2013. godine.

On je naglasio da je potrebno da se usvoji kvalitetan zakon o platama u FBiH, kao i da se donesu mjere iz sfere socijalne politike vodeći računa o rokovima i suštini zakonskih rješenja kako se ne bi ugrozile tranše koje znače stabilizaciju fiskalnog sistema u BiH.

Svrha posjete delegacije MMF-a BiH je uvid u trenutnu situaciju, kao i pripreme za konsultacije, koje su predviđene za maj, kada će biti obavljen i drugi pregled.

Vrankić i Kristou

Na sastanku zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića i šefa misije MMF-a za BiH Kostasa Kristoua juče u Sarajevu naglašeni su pozitivni efekti implamentacije stend - baj aranžmana, te je ukazano da je do sada ispoštovana dinamika rokova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana