Ispunjeni uslovi za drugu tranšu MMF-a

Marina Čigoja
Ispunjeni uslovi za drugu tranšu MMF-a

BANjA LUKA - Usvajanjem rebalansa budžeta za ovu godinu, budžeta za iduću kao i potrebnog seta zakona, Republika Srpska i FBiH ispunile su uslove za uplatu druge tranše kredita MMF-a, potvrdili su "Glasu Srpske" u entitetskim Ministarstvima finansija.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH naglasili su da je na nivou BiH ostalo još da se usvoji budžet za iduću godinu koji će se pred oba doma Parlamentarne skupštine BiH naći 30. decembra.

Budžet BiH za 2010. godinu od više od milijardu maraka usvojen je u srijedu u prvom čitanju u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

U Ministarstvu finansija RS kažu da su svi nivoi vlasti RS ispunili uslove koji su pred njih postavljeni u pismu namjere MMF-a.

- Pred RS je bilo postavljeno da opštine i republičke vlasti usvoje rebalanse budžeta za ovu i budžete za narednu godinu do kraja ove godine, kao i zakone neophodne po novom pismu namjere - kazala je portparol Ministarstva finansija RS Maja Stojnić.

Poslanici Narodne skupštine RS u utorak su usvojili drugi rebalans budžeta RS od 1,6 milijardi maraka, i po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata RS, koji predviđa uvođenje imovinskog cenzusa za isplatu vojne invalidnine, čija visina će biti određena posebnom uredbom.

Federalni parlament  takođe je u utorak usvojio budžet FBiH za iduću godinu u iznosu od 1,7 milijardi maraka.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da su se usvajanjem rebalansa budžeta za 2009. i budžeta za 2010. godinu stekli uslovi za drugu tranšu iz aranžmana sa MMF-om, ali da je pred FBiH još puno posla.

- Potrebno je ispuniti i ostale zakone iz Pisma namjere koji će biti uslov za dalji nastavak aranžmana - kazao je Bevanda.

Kontrola

Delegacija MMF-a trebalo bi da u martu dođe u novu kontrolu ispunjenosti uslova od strane vlasti u BiH, nakon čega će bord direktora u Vašingtonu odlučiti kada bi druga tranša trebalo da bude uplaćena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana