Ispunjen godišnji plan

Srna
Ispunjen godišnji plan

Ugljevik - Rudnik i termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik" ispunili su godišnji plan proizvodnje električne energije od 1.600 gigavat-časova, i to tri dana pred kraj godine, rekao je Srni direktor ovog elektroenergetskog giganta Žiko Krunić.

Krunić je napomenuo da je ovakvu proizvodnju električne energije pratila odgovarajuća proizvodnja na Rudniku gdje je, zaključno sa jučerašnjim danom, proizvedeno 1.900.000 tona uglja, što u odnosu na godišnji plan od 1.869.365 tona predstavlja ostvarenje od 102 odsto.


Prema njegovim riječima, ostvarenje otkrivke je na nivou godišnjeg plana od 8.950.000 metara kubnih.

On je dodao da je ovakva proizvodnja rezultat zalaganja svih zaposlenih u RiTE "Ugljevik", ali i investicionih ulaganja.

"Preduslovi za to stvoreni su investicionim ulaganjima u prethodnim, kao i u ovoj godini, koji su pogonsku spremnost i sigurnost rada bloka Termoelektrane podigli na veći nivo, dok je Rudnik, nabavkom nove mehanizacije osposobljen da samostalno ispunjava sve proizvodne zadatke. Za te investicije imali smo izuzetno veliko razumijevanje i podršku žElektroprivredež i Vlade Republike Srpske", naglasio je Krunić.

On je napomenuo da je u 2013. godini, u toku redovnog remonta, izvršena i ugradnja sistema za monitoring i upravljanje režimom rada bloka Termoelektrane, takozvana automatizacija, čime je optimalizovan rad bloka i smanjen uticaj subjektivnog faktora u upravljanju režimom rada.

Krunić je podsjetio da je ove godine završen i pretkvalifikacioni postupak za izbor firmi za realizaciju projekta odsumporavanja dimnih gasova Termoelektrane.

"Iduće godine biće raspisan tender i izvršen izbor najboljeg izvođača, dok će realizacija ovog projekta vrijednog više od 100 miliona evra, za šta je ranije obezbijeđen kredit japanske Vlade, uslijediti u naredne tri godine", rekao je Krunić.

On je zaključio da je ovo do sada najveći projekat u zaštiti životne sredine u "Elektroprivredi Republike Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana