Isplata štediša Banke Srpske počinje 23. maja

Željka Kokot
Isplata štediša Banke Srpske počinje 23. maja

Banjaluka - Isplata novca za 14.100 klijenata Banke Srpske čiji pojedinačni iznosi ne prelaze 50.000 maraka počeće 23. maja na šalterima 36 filijala Unikredit banke, a očekuje se da će biti završena do kraja maja.

Deponente ove banke, u kojoj je nedavno pokrenut proces likvidacije, isplatiće Agencija za osiguranje depozita BiH, koja garantuje za uloge do 50.000 KM. Iz Banke Srpske je prošle sedmice izuzeta baza podataka i dostavljena "Poštama Srpske" kako bi klijenatima bilo upućeno obavještenje o isplati.

U "Poštama Srpske" kažu da su zaprimili 15.000 obavještenja koja će do kraja sedmice biti uručena deponentima Banke Srpske.

- Deponentima koji žive na području Srpske obavještenja će biti uručena do sutra, dan kasnije korisnicima u FBiH, dok će onima koji žive u inostranstvu obavještenja biti dostavljena zaključno sa subotom - kaže portparol "Pošta Srpske" Željka Koljančić.

Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić kaže da je sve spremno za isplatu deponenata i da je juče potpisan nalog za prenos novca na račun Unikredit banke, koja je zadužena za isplatu štediša Banke Srpske.

- Deponenti Banke Srpske nemaju razloga za zabrinutost jer očekujemo da će do kraja maja svi dobiti svoj novac, iako je zakonski rok za isplatu 60 dana, a štedišama dat rok od pet godina za podizanje novca. Deponenti će dobiti svoj novac plus kamatu do dana oduzimanja dozvole Banci Srpske - kaže Nevjestić i dodaje da je analizom baze podataka potvrđeno da je vrijednost osiguranih depozita 55,5 miliona KM.

U Unikredit banci Banjaluka, koja već ima iskustvo sa isplatama štediša likvidirane Bobar banke iz Bijeljine, potvrdili su da je sve spremno.

- Proces isplate deponenata Banke Srpske biće obavljan prema abecednom redu, a u svakoj od filijala biće posebno označen prijemni info-šalter, odnosno šaltersko mjesto namijenjeno deponentima Banke Srpske - kažu u Unikredit banci Banjaluka i dodaju da ne očekuju probleme i gužve na šalterima, s obzirom na to da je unaprijed poznato vrijeme kada će određeni klijent doći u filijalu koja je određena na osnovu mjesta prebivališta.

Građani mogu da odluče da li će im novac biti isplaćen u gotovini ili prenesen na račun druge banke. Isplata pravnim licima biće vršena prenosom novca na transakcioni račun koji naznače u zahtjevu. Zahtjev za isplatu i izjava o prenosu potraživanja biće uručeni deponentima na šalterima Unikredit banke.

Agencija za bankarstvo RS oduzela je Banci Srpske dozvolu za rad 11. maja i pokrenula postupak njene likvidacije. U Banci Srpske je zarobljeno i oko 94 miliona KM depozita koji nisu osigurani, odnosno čiji pojedinačni iznosi prelaze 50.000 KM. Neizvjesno je u kojem procentu će biti namireni ti deponenti, jer će biti isplaćivani u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke.

Dokumenta potrebna za podizanje novca

- Pozivno pismo

- Lična karta ili pasoš

- Kopija lične karte ili pasoša

- Dokument koji dokazuje štednju (knjižica, ugovor o osiguranju, kartica tekućeg ili drugog računa)

- Punomoć ukoliko je za raspolaganje depozitom ovlašćena druga osoba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana