Isplata druge rate stare devizne štednje

Daliborka Sekulić
Isplata druge rate stare devizne štednje

BANjA LUKA - Druga od deset polugodišnjih rata po osnovu obveznica stare devizne štednje, emitovanih 28. februara 2008. godine, u subotu dospijeva na isplatu.

U Ministarstvu finansija RS kazali su da će sredstva od 23,3 miliona maraka bankama biti doznačena u ponedjeljak, 2. marta.

- To znači da će štedišama već u ponedjeljak biti isplaćeno 20 odsto iznosa glavnice koji im je emitovan u obveznicama i pripadajući dio kamate, uzimajući u obzir i prvu isplatu iz avgusta 2008. godine. Od ukupno 23,3 miliona, koji će bankama biti doznačeno u ponedjeljak, 20,9 miliona maraka je dio koji se odnosi na glavnicu, a preostali dio predstavlja sredstva na ime kamate - kazao je sekretar Ministarstva Slavoljub Stojanović.

Isplata na račune vlasnika obavljaće se na osnovu izvještaja Centralnog registra hartija od vrijednosti koji će takođe biti dostavljen u ponedjeljak.

Stojanović je napomenuo da je u proteklih godinu dana obveznicama trgovano na Banjalučkoj berzi, te da se prosječna cijena obveznica stare devizne štednje kreće oko 86 odsto.

Obezbijeđena sredstva i ova druga po redu isplata, ističu u Ministarstvu, predstavljaju dokaz da su obveznice RS sigurne kao i sve buduće aktivnosti u vezi sa starom deviznom štednjom.

Obveznice

RS je 28. februara 2008. godine emitovala obveznice po osnovu izmirenja duga za staru deviznu štednju, a emitovane su obveznice u iznosu od 209.742.717 maraka za 15.937 štediša. Obveznice su nominalne vrijednosti od jedne marke sa rokom dospijeća od pet godina od dana emisije sa fiksnom kamatom od 2,5 odsto godišnje. Otplata je predviđena u deset polugodišnjih rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana