Isplaćena rata stare devizne štednje

Glas Srpske
Isplaćena rata stare devizne štednje

BANjA LUKA - Treća od deset polugodišnjih rata po osnovu obveznica stare devizne štednje emitovanih 28. februara prošle godine, dospjela je u petak na isplatu, a sredstva u iznosu od 23,3 miliona maraka doznačena su istog dana bankama, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

Od navedenog iznosa, 20,9 miliona maraka, kazali su iz Ministarstva, dio je koji se odnosi na glavnicu, a preostali dio predstavlja sredstva na ime kamate.

- Na račune štediša uplaćeno je 30 odsto iznosa glavnice koji im je emitovan u obveznicama i pripadajući dio kamate, uzimajući u obzir prvu i drugu isplatu iz avgusta 2008. i februara 2008. godine - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsjećaju da je Vlada RS u julu donijela Odluku o emisiji obveznica za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje za štediše koji su verifikovali svoja potraživanja u zakonskom roku u prvoj verifikaciji.
- Za ova lica nije bila izvršena gotovinska isplata, a samim tim ni emisija obveznica, iz razloga što nije bio okončan ostavinski postupak te se nije moglo utvrditi ko je nasljednik stare devizne štednje ili je nedostajala druga potrebna dokumentacija za verifikaciju. Iznos emisije je 6.621.416 maraka - kazali su iz Ministarstva.

U saopštenju se ističe da je Ministarstvo finansija u junu za ove štediše izvršilo gotovinsku isplatu u iznosu od 717.998,89 maraka za 447 štediša. Gotovinske isplate su se odnosile na iznose do 2.000 maraka.

Iz Ministarstva naglašavaju da su štedišama koji su imali potraživanja veća od 2.000 maraka za razliku iznosa, u petak emitovane obveznice prema uslovima kao i u prvoj emisiji, odnosno sa rokom dospijeća od pet godina, bez grejs perioda, polugodišnjim isplatama i godišnjom kamatnom stopom na obveznice od 2,5 odsto, dok će se prva isplata kamate i glavnice izvršiti 28. februara 2010. godine.

- Obezbijeđena sredstva, treća po redu isplata i nova emisija predstavljaju najbolji dokaz da su obveznice RS sigurne - naglasili su iz Ministarstva finansija RS.

Isplate

U Ministarstvu finansija podsjećaju da je druga isplata u iznosu od 23,6 miliona maraka izvršena 28. februara 2009. godine. RS je 28. februara 2008. godine emitovala obveznice po osnovu izmirenja duga za staru deviznu štednju. Obveznice su izašle na tržište kao dodatni tržišni materijal. Emitovane su obveznice u iznosu od 209.742.717 maraka za 15.937 štediša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana