Ispitati proces privatizacije u RS

Vedrana Kulaga
Ispitati proces privatizacije u RS

BANjA LUKA - Savez udruženja malih akcionara RS, nezadovoljni stanjem procesa privatizacije u Srpskoj, namjerava da od nadležnih institucija zatraži konkretne mjere za rasvjetljavanje kriminalnih radnji u toku privatizacije i preduzimanje mjera za spasavanje privrede RS.

Kazao je ovo "Glasu Srpske" predsjednik Saveza udruženja malih akcionara RS Nebojša Jugović.

On je rekao da je Savez već uputio Odboru za praćenje sprovođenja procesa privatizacije Narodne skupštine RS zahtjev u kojem se traži preduzimanje konkretnih mjera u cilju ispitivanja privatizacije preduzeća u RS.

U Odboru za praćenje sprovođenja procesa privatizacije Narodne skupštine RS potvrdili su "Glasu Srpske" da im je 5. februara Savez uputio ovaj zahtjev, te da će se o njemu raspravljati na prvoj vanrednoj sjednici.

Jugović smatra da proces privatizacije, kao i njena revizija nisu donijeli očekivane rezultate i da je očigledno da je ona "katastrofalno" sprovedena.

- U procesu privatizacije desilo se da su se razni mešetari, ratni i poslijeratni profiteri, enormno obogatili na račun radnika, akcionara i privrede, nelegalno ušli u preduzeća i otjerali ih u stečajeve, a radnike ostavili bez posla - naglasio je Jugović i dodao da se ovakvoj situaciji mora stati u kraj.

Privrednog kriminala, ističe Jugović, bilo je u mnogim preduzećima u RS, između ostalog, u trgovačkom preduzeću "Promet" Prnjavor, "Prnjavor ekspres", kao i u preduzeću "Doboj putevi".

Nadležne institucije, naglašava Jugović, do sada nisu na pravi način "odradile" ono što se od njih očekivalo.

- Konačno je potrebno da se ozbiljno pristupi sprovedenom procesu privatizacije u preduzećima koja su zbog raznih profitera dovedena do propasti - rekao je Jugović.

Akcionari

Nebojša Jugović kaže da u Srpskoj ima veliki broj preduzeća od kojih je ostalo samo ime, gdje se finansijski izvještaji ne predaju godinama, a niko ništa ne preduzima u vezi s tim.

- Ovakvih i sličnih slučajeva u RS ima na stotine, a malih akcionara oko 860.000, od čega je njih oko 420.000 uložilo vaučere direktno u preduzeća, a oko 440.000 u fondove - rekao je Jugović.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana