Island građanima otpisuje 24 hiljade evra od stambenih kredita!

Agencije
Island građanima otpisuje 24 hiljade evra od stambenih kredita!

Rejkevik - Čak 24 hiljade evra duga za stambeni kredit po domaćinstvu otpisaće Vlada na Islandu! Riječ je novousvojenim odlukama islandske Vlade, a u okviru mjera za ekonomski oporavak.

U analizi koja je prethodila ovoj odluci pokazalo se da na 320 hiljada državljana postoji teret hipoteka koji ukupno iznosi 1,25 milijardi dolara. Analiza je pokazala kako taj teret ima direktan uticaj na islandsku valutu jer je ukupna vrijednost privrede te zemlje na nivou od 14 milijardi dolara.

Dio duga jednostavno će biti otpisan i građani ga neće morati vraćati, a dio će se vratiti tako što će građani Islanda opterećeni kreditima biti oslobođeni poreza na tri godine! Najbolje zapravo zvuči vijest da će islandska Vlada namaknuti novac za ovu mjeru tako što će povećati porez na finansijske institucije!

Bitno je naglasiti da je upravo oprost dugova za kredit bila parola u izbornoj kampanji sadašnjeg premijera Sigmundura Davida Gunlaugšona. Obećanje koje je na kraju ispunio glasilo je "Osloboditi domaćinstva dugova!". Islanđani procjenjuju da će se ovom mjerom povećati BDP,a i štednja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana