Irska dobija 85 milijardi evra

Glas Srpske
Irska dobija 85 milijardi evra

BRISEL - Ministri finansija država članica evrozone odobrili su Irskoj 85 milijardi evra vrijedan paket pomoći, koji bi trebao da pomogne u očuvanju finansijske stabilnosti u monetarnoj uniji.

Predsjedavajući evrozne Žan Klod Junker po završetku vanrednog sastanka u Briselu u nedjelju uveče, rekao je da je sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom dogovoreno da je obezbjeđivanje zajma Dablinu od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti evrozone.

Evropska unija će u paketu vrijednom 85 milijardi učestvovati sa 45 milijardi evra, a Međunarodni monetarni fond daće oko 22,5 milijardi evra.

Irska će iz svojih rezervi i Nacionalnih penzijskih rezervi obezbijediti 17,5 milijardi evra u fond za banke.

Kamatna stopa koju će Irska plaćati na zajmove iznosiće 5,8 odsto.

Vlada u Dablinu odmah će iz paketa pomoći uzeti deset milijardi, kako bi ojačala kapitalne rezerve banaka, a dodatnih 25 milijardi evra usmjerenih na banke, ostaće u rezervi.

Za javne finansije Irske određeno je 50 milijardi evra koje će biti povučene ako bude potrebno.

Velika Britanija, Švedska i Danska najavile su da će Irskoj obezbijediti direktne bilateralne zajmove.

Evropska komisija dala je Dablinu još godinu dana da smanji budžetski deficit na tri odsto bruto društvenog proizvoda, što je limit u EU.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojbl pozdravio je odobravanje pomoći opisujući paket kao "veliki uspjeh za Evropu", ali je kritikovao spekulacije na tržištu u vezi sa finansijskim problemima Portugalije, ocijenivši ih kao iracionalne. Istakao je da se na taj način vrši pritisak na zemlje, što izaziva efekat strahovanja na tržištu.

Mehanizam za krizu

Ministri finansija evrozone dogovorili su i osnove trajnog mehanizma za rješavanje kriza u evrozoni, na osnovu zajedničkog prijedloga Njemačke i Francuske. Predlaže se da privatni investitori, koju kupuju državne obveznice, mogu ubuduće da snose dio tereta u slučajevima kada bi se neka članica našla u nemogućnosti da otplaćuje svoje dugove. Stalni mehanizam za rješavanje kriza trebalo bi da bude uspostavljen od 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana