IRB RS će u 2009. godini plasirati 330 miliona KM

Nada Radulović
IRB RS će u 2009. godini plasirati 330 miliona KM

BANjA LUKA - U toku naredne godine Investiciono- razvojna banka Republike Srpske plasiraće 330 miliona maraka, a u narednom periodu dopuniće i šest postojećih kreditnih linija sa dvije ili tri nove.

Od početka 2008. godine IRB RS plasirala je oko 190 miliona maraka po osnovu šest kreditnih linija, a podržala je i poslove u oblasti hartija od vrijednosti u iznosu od 32 miliona maraka.

Direktor IRB-a RS Brane Stupar, izjavio je na jučerašnjoj prezentaciji kreditnih plasmana održanoj u Banjoj Luci, da će u narednoj godini za stambene kredite biti izdvojeno deset miliona maraka manje nego u 2008. godini.

- Kada je riječ o kamatnoj stopi, naši krediti su vezani za euribor, čija je vrijednost smanjena, pa su moguće prijevremene korekcije kamatnih stopa na te kredite - istakao je Stupar.

Naglasio je da je ova godina bila godina izazova za IRB RS.

- IRB RS je pokazala da može biti stabilizator ekonomskih prilika u RS, a pokazala se i kao moćno oružje Vlade RS u kreiranju ekonomske politike kao i u planiranju narednih privrednih i ekonomskih aktivnosti - kaže Stupar.

Kada je riječ o zahtjevima za kreditna sredstva, dodao je, IRB RS u tom pogledu nije osjetila nikakva smanjenja, a svi krediti se otplaćuju redovno i u roku.

- Iako je za 2008. godinu bilo predviđeno plasiranje od 287.085.630 maraka, sav novac nije utrošen, pa će se preostala sredstva koja nisu plasirana u ovoj, sigurno plasirati u narednim godinama - istakao je Stupar.

Stupar je naglasio da još nije obavljena dokapitalizacija svih sredstava iz Razvojnog programa RS, u fondove kojima upravlja IRB RS, kao i to da se ta sredstava nalaze na računu Vlade RS i da se povlače dinamikom koja je potrebna.

Najmanje interesovanje, dodao je, bilo je za "start ap" kredite.

- Razlog za to je nedovoljno razvijen preduzetnički duh, a u predstojećem periodu nastojaćemo da redefinišemo ovu kreditnu liniju - rekao je Stupar.

Izvršni direktor Sektora za plasmane IRB-a Mirjana Čomić istakla je da je za 2008. godinu IRB-u na raspolaganju  bilo gotovo 287 miliona maraka iz Razvojnog programa RS za plasman na različitim osnovama, te 30 miliona maraka sredstava koja su nastala povratom ranije plasiranih kredita u okviru fondova kojima upravlja IRB RS.

Privrednici

Direktor i vlasnik preduzeća "Planinsko dobro" iz Nevesinja Milorad Pikula rekao je da je uz pomoć kreditnih sredstava IRB RS u ovo preduzeće uvedena nova tehnologija koja je poljoprivrednu proizvodnju podigla na viši nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana