IRB plasirala 300 miliona KM kredita

Tanja Milaković
IRB plasirala 300 miliona KM kredita

BANjA LUKA - Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) do sada je po svim kreditnim linijama plasirala ukupno 330 miliona maraka za oko 2.280 korisnika.

Ovo je juče na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazala izvršni direktor sektora za plasmane u IRB-u Mirjana Čomić. Prema njenim riječima, više od 70 odsto sredstava, po četiri kreditne linije, za oko 800 korisnika, plasirano je u privredu RS.

- Po kreditnoj liniji za početne poslovne aktivnosti, za devet mjeseci ove godine plasirano je 660.000 maraka, što je četiri puta više nego lani. Po kreditnoj liniji za mikrobiznis u poljoprivredi, do sada je plasirano oko 8,5 miliona maraka za 460 korisnika, a 60 odsto tog plasmana ostvareno je u ovoj godini - kazala je Čomićeva.

Nominalno najveći iznos plasmana, navodi Čomićeva, ostvaren je po kreditnoj liniji za preduzetnike i preduzeća i to oko 190 miliona maraka za 260 korisnika. Za stambene kredite plasirano je oko 80 miliona maraka za oko 1.470 korisnika, dok je po kreditnoj liniji za jedinice lokalne samouprave plasirano oko 15 miliona maraka za 14 jedinica.

Ona je naglasila da su protekle nedjelje na snagu stupile izmjene i dopune Pravila plasmana po kreditnim linijama, a najznačajnije izmjene odnose se na stambene kredite. 

- Ukinuli smo ograničenje 50 plus deset kvadrata po članu domaćinstva, tako da svi koji do sada nisu mogli da koriste naše kredite zbog ograničenja u površini stambene jedinice, od sada ih mogu koristiti - kazala je Čomićeva i dodala da od sada korisnici na teritoriji nerazvijene ili izrazito nerazvijene opštine mogu koristiti kredite po kamatnoj stopi od 3,6 odsto.

Čomićeva ističe da se u kreditnoj liniji za otkup potraživanja očekuje da bi za petnaestak dana zahtjevi za kredit mogli da budu na raspolaganju zainteresovanim korisnicima, a maksimalni iznos kredita je dva miliona maraka.

Kamatne stope

Mirjana Čomić je kazala da kamatne stope po svim kreditnim linijama IRB-a neće biti mijenjane do 31. marta 2010. godine, odnosno, ostaće na istom nivou kao u proteklih šest mjeseci. Čomićeva je podsjetila da IRB koriguje kamatne stope u zavisnosti od visine euribora dva puta godišnje, 31. marta i 30. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana