Investitori žele da ulažu u Srpsku

Marina Čigoja
Investitori žele da ulažu u Srpsku

BANjA LUKA - Iako je u Republici Srpskoj smanjen priliv direktnih stranih ulaganja, investitori su i dalje zainteresovani za nas, a aktivnostima koje namjeravamo preduzeti u narednim godinama sigurno ćemo privući znatno veći broj stranih ulagača.

Rekla je ovo juče ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Jasna Brkić, poslije okruglog stola održanog u Banjoj Luci na temu "Partnerstvo institucija RS u privlačenju stranih investicija".

- Za devet mjeseci ove godine u Republiku Srpsku je investirano oko 100 miliona maraka. Činjenica je da imamo pad stranih ulaganja, ali isto tako investitori i dalje zadržavaju interesovanje da ulažu na ove prostore - istakla je Brkićeva.

Ona je naglasila da je svjetska kriza usporila mnoge ekonomske aktivnosti na koje ni ovaj prostor nije ostao imun, te da je cilj ovog okruglog stola bilo da se sve institucije, republičke, lokalne kao i predstavništva RS u drugim zemljama, uvežu u jednu mrežu i da se RS na taj način pozicionira kao prepoznatljiv prostor gdje će strani investitor doći, investirati i ostati.

- Srpska ima brojne prednosti za ulaganje, kao što su neiskorišćeni prirodni resursi, dobra geografska pozicija, kvalifikovana radna snaga, uređen poreski sistem, stabilan finansijski sektor, zbog kojih smatram da smo još uvijek atraktivan prostor za ulaganje - kazala je Brkićeva.

Šef Predstavništva RS u Briselu Mario Đuragić istakao je da je promocija poslovnog okruženja RS i privlačenje direktnih stranih investicija jedna od glavnih djelatnosti Predstavništva.

- Putem Predstavništva do sada je realizovan jedan projekat iz fondova EU koji se odnosio na procjenu potencijala biomase u RS. U isto vrijeme kandidovali smo projekat za "IPA Adriatik" program, koji je završen krajem oktobra. Vrijednost ta dva projekta iznosi oko 250.000 evra - istakao je Đuragić.

On je rekao da bi saradnja Predstavništva sa privrednicima iz RS mogla da bude bolja i najavio sljedeće sedmice posjetu načelnika Modriče i direktora Rafinerije ulja koji će u Briselu imati sastanak sa predstavnicima Unije ulja i maziva Evrope.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Jasmin Komić istakao je da je zajednička saradnja preduslov za privlačenje stranih ulaganja.

Predstavništvo

Mario Đuragić je rekao da buyet Predstavništva RS koji je Vlada usvojila početkom godine iznosi oko 580.000 maraka, a da će ovu fiskalnu godinu završiti sa deset do 15 odsto uštede.

- Najznačajnijim postignućem za godinu dana koliko Predstavništvo postoji smatram to što su uspostavljeni kanali kojim RS plasira svoje političke i druge stavove prema briselskoj javnosti, a koji prije toga nisu postojali - kazao je Đuragić. Jasna Brkić je istakla da je teško novčano izmjeriti koliki je doprinos Predstavništva građenju imiya RS u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana