Investitori žele da ulažu u Srpsku

Marina Čigoja
Investitori žele da ulažu u Srpsku

BANjA LUKA - Iako je svjetska ekonomska kriza smanjila interesovanje za investiranje u cijelom svijetu, još uvijek postoji zainteresovanost za ulaganje u RS, rekao je predsjednik Privredne komore regije Bijeljina Mihajlo Vidić.

Upoređujući uslove za privlačenje stranih investitora u RS i zemljama u okruženju, Vidić je istakao da Srpska ima veoma povoljne uslove.

- Stopa poreza na dobit u RS je najniža u regionu, stopa doprinosa od 52 odsto je stimulativnija u odnosu na zemlje iz okruženja, gdje su daleko veće i idu i do 70 odsto. Takođe, jedna od prednosti je i postojanje velikih resursa posebno u poljoprivredi i drvoprerađivačkoj industriji - naglasio je Vidić.

On je istakao da veliki prostor za ulaganja u RS postoji upravo u ovim djelatnostima.

- Jedna od naših prednosti je i radna snaga koja je dosta kvalifikovana - rekao je Vidić.

Ono što je destimulativno kod nas, kaže, je proces registracije preduzeća za koju treba dosta vremena.

- U Srbiji sada rade na tome da se registracija preduzeća obavi za tri dana, dok kod nas to traje znatno duže i sigurno da bi se na tome trebalo poraditi - kazao je Vidić.

Odnos administracije, odnosno poteškoće koje investitori imaju prilikom dobijanja potrebnih informacija, takođe je, kaže, jako bitan.

- Ukoliko investitori ne mogu pravovremeno da dobiju jasan odgovor na pitanja u vezi dobijanja dozvola, registracije firme i sličnih stvari, sigurno da će ih to odvratiti od namjere za investiranjem - kazao je Vidić.

Federacija BiH

Upoređujući stanje privrede RS i FBiH, Vidić je rekao da su ukupna privredna kretanja u prvom kvartalu ove godine znatno povoljnija u RS u odnosu na FBiH.

- Stopa rasta industrijske proizvodnje od 7,2 odsto svakako ohrabruje i sigurno da ima uticaja na potencijalne investitore - kazao je Vidić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana