Investitori nisu napustili BiH

Glas Srpske
Investitori nisu napustili BiH

SARAJEVO - U BiH je za devet mjeseci 2009. godine zabilježen priliv direktnih stranih investicija u iznosu od 230 miliona evra, dok su u prošloj godini strana ulaganja u BiH iznosila 701 milion evra, kazao je direktor Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA) Haris Bašić, prenijele su agencije.

On tvrdi da strani investitori nisu napustili BiH i da su izrazili spremnost da nastave da ulažu, te da je osnovni uzrok nižih stranih ulaganja bio negativni uticaj globalne ekonomske krize.

Prema njegovim riječima potrebno je što prije privatizovati državni udio u BiH kompanijama i dobijeni novac reinvestirati u razvojne projekte i dalji razvoj infrastrukture u BiH. Kazao je da je Vlada RS učinila takav korak i danas ima rast industrijske proizvodnje.

Prema podacima FIPA, u proteklih 15 godina ukupna strana ulaganja u BiH dostigla su oko 5,6 milijardi evra. U tom periodu najveći investitori u BiH bili su Austrija, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Švajcarska i Njemačka. Bašić je rekao da se najvećim dijelom investiralo u proizvodnju (33 odsto), bankarski sektor (22 odsto), telekomunikacije (14 odsto), te trgovinu (12 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana