Investitore uplašila kriza

Glas Srpske
Investitore uplašila kriza

LONDON - Strah da će evropska dužnička kriza zahvatiti Italiju i Španiju negativno djeluje na finansijsko tržište pred hitan sastanak lidera Evropske unije koji će se održati u četvrtak, 21. jula.

Cijene akcija na evropskim berzama i juče su bile u padu, treći uzastopni dan, a oslabio je i evro, za 0,7 odsto, na 1,4027 dolara. Ni rezultati stres testa u evropskom bankarskom sektoru nisu uspjeli da odagnaju bojazni među ulagačima. Naime, investitori sumnjaju u rezultate testa koji nije položilo samo osam od testiranih 90 banaka dok ih je 16 jedva prošlo. Stres test treba da pokaže da li bi i kako banke prošle u slučaju nove recesije, prenose agencije.

Zbog zabrinutosti ulagača zbog krize u evrozoni i SAD zlato, koje se smatra sigurnom investicijom u vrijeme krize, je juče na berzi metala u Londonu prvi put u istoriji premašilo cijenu od 1.600 dolara za finu uncu (31,1 gram).

Lideri EU susrešće se u četvrtak i razgovarati o finansijskoj stabilnosti u zoni evra i drugom paketu finansijske pomoći za Grčku u kojem bi trebalo da učestvuje i privatan sektor. Zona evra se idućih dana neizostavno mora pozabaviti novim planom spasavanja Grčke, što bi moglo uključiti preuzimanje duga te zemlje.

- Moramo spriječiti da se zaraza iz Grčke proširi u Španiju i Italiju i ostatku evrozone - upozorio je belgijski ministar finansija Didije Reinders i dodao da "pomažući Grčkoj, pomažemo i sebi tako što ćemo izbjeći da zona evra bude pogođena u cjelini".

Njemački kancelar Angela Merkel pozvala je na osnivanje evropske agencije za određivanje kreditnog rejtinga, podstaknuta nezadovoljstvom u Evropi zbog toga što su vodeće svjetske agencije, uglavnom američke, snizile rejting nekih privreda evrozone u vrijeme dužničke krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana