Investiciono – razvojna banka najbolji projekat u RS

Agencije
Investiciono – razvojna banka najbolji projekat u RS

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Investiciono-razvojna banka najbolji projekat u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina i da je ona uspjela da stabilizuje finansijsko tržište i doprinese privrednom razvoju Republike, prenose agencije.

Dodik je nakon svečanog otvaranja novih prostorija ove banke u Banjaluci rekao da je IRB svojim poslovanjem na domaćem tržištu privukla pažnju Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji svoje plasmane čine posredstvom ove finansijske institucije.

On je podsjetio da je IRB u nekim segmentima ostvarivala ulogu „mini centralne banke Republike Srpske”, jer je doprinosila stabilizaciji poslovnih banaka.

- Na početku razvoja ove banke postojalo je nerazumijevanje, a upornim aktivnostima Vlade ova institucija se održala, jer smo imali viziju na koji način ona treba da posluje - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, investitor objekta u kojem su današnje prostorije banke zapao je u probleme, iako je ova lokacija predviđena od njenog osnivanja, a preseljenje će omogućiti da se banka još bolje pozicionira na finansijskom tržištu i bude nezaobilazan faktor stabilizacije.

- Treba reći da su u situaciji svjetske finansijske krize probleme u Srpskoj imale one banke koje su bile vezane za svoja sjedišta u Evropi, ali u svakom pogledu sve poslovne banke u Srpskoj su likvidne i sposobne, zahvaljujući i operacijam IRB-a - poručio je Dodik.

IRB izrasla u kredibilnu instituciju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić ocijenio je da je IRB u posljednjih pet godina izrasla u kredibilnu instituciju, koja je sa 1,1 milijardu KM plasiranih sredstava postala ključni faktor u razvoju Srpske.

Džombić je istakao da je IRB izgradila i partnerske odnose sa Svjetskom bankom i Evropskom investicionom bankom, od čije je kreditne linije plasirano 50 miliona evra.

On je dodao da su u toku pregovori za novih 50 miliona evra Evropske investicione banke i 28 miliona dolara Svjetske banke.

Premijer je istakao da je IRB u vremenu svjetske krize posebnu ulogu odigrala u stabilizaciji i održavanju kreditne aktivnosti finansijskog sektora, kao i likvidnosti privrednih subjekata.

On je nakon otvaranja novih prostorija banke naveo da su od plasiranih sredstava oko 900 miliona KM bile kreditne linije privrednim subjektima, dok je oko 200 miliona uloženo u hartije od vrijednosti.

To je, kaže on, uticalo i na stabilizaciju prilika na tržištu kapitala.

- Sve ove kreditne linije bile su po veoma povoljnim uslovima, sa periodom otplate od 15 do 20 godina, grejs periodom od tri godine, kamatnim stopama između četiri i šest odsto, što su sasvim sigurno najpovoljniji kreditni uslovi u regionu - rekao je Džombić.

On je naglasio da su oni iskorišteni za pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Prema Džombićevim riječima, IRB ne izlazi iz svog koncepta poslovanja, jer je od samog starta ostavljena mogućnost direktnih plasmana, čiji je jedan dio rađen preko obveznica.

- Mi smo podzakonskim aktima u prvom periodu eliminisali rizik tako da je najveći dio sredstava plasiran preko komercijalnog bankarstva, a u zadnje vrijeme smo vršili kapitalno jačanje finansijskog sektora - rekao je Džombić.

Direktor IRB-a Snežana Vujnić istakla je da je u novi objekat uloženo nešto više od šest miliona KM, što, s obzirom na lokaciju objekta, nije visoka cijena.

- Očekujemo da ćemo u novim prostorijama postići još bolje rezultate, jer su nam svi sektori smješteni na jednom mjestu i na taj način omogućena bolja komunikacija između organizacionih dijelova banke - poručila je Vujnićeva.

Ona je dodala da je finansijski portfolio banke sada oko tri milijarde KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana