Investiciona konferencija u Tesliću: Domaći proizvođači ostvaruju dobre rezultate

Srna
Foto: Dražan Pozderović

TESLIĆ - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović ocijenila je da su privrednici u Srpskoj sposobni i da ostvaruju dobre rezultate u nestabilnim tržišnim okolnostima, a uloga Vlade je da im omogući odgovarajući privredni ambijent u čemu i uspijeva.

Na drugom panelu “Izazovi i potrebe finansiranja izvoza” na investicionoj konferenciji u Tesliću, Vidovićeva je ukazala na tešku situaciju na unutrašnjem i spoljnom tržištu za male subjekte koji nemaju odgovarajući A kreditni rejting.

-Kamate su veoma visoke i pitanje ko ga od privrednika može obezbijediti i biti konkurentan - istakla je Vidovićeva i dodala da od domaćih banaka očekuje da više ulažu u privredu.

Prema njenim riječima, ovom ministarstvu su za realizaciju kapitalnih projekata u ranijem periodu bila najpovoljnija sredstva zapadnih međunarodnih kreditora, ali to više nije slučaj, dok su na Istoku uočena mnogo povoljnija tržišta kapitala sa tolerantnijim uslovima i u tom pravcu bi trebalo i ići.

Vidovićeva je istakla da je budžet Srpske stabilan, kao i da je ostvaren rast dobiti, te je zadovoljna postignutim u okolnostima tihih međunarodnih finansijskih sankcija prema Republici Srpskoj.

Ona je ukazala na značaj podsticaja domaće proizvodnje da bi se smanjio uvoz i radilo na promociji da strani ulagači prebace svoje proizvodne pogone u Srpsku.

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput kaže da je bankarski sektor stabilan, likvidan, prekapitalan i profitabilan i da se radi o dobrim pokazateljima s obzirom na to da je unazad 16 godina ovaj prostor pratila kriza i da je Srpska bila usamljena u njenom rješavanju.

-Najveći broj banaka svu dobit ulaže u kapital, reinvestiraju se sredstva -izjavio je Šuput i dodao da bi pokazatelji bili daleko bolji da postoji veća podrška međunarodnih finansijskih institucija.

On je dodao da se uspješno odgovorilo na problem sa kamatnim stopama i da se teret sa klijenata djelimično prebacio na banke, uprkos pritiscima Međunarodnog monetarnog fonda da se ide na povećanje kamatne stope radi stabilizacije rastuće inflacije.

Predsjednik Uprave Nove Banke Siniša Adžić kaže da je tržište Republike Srpske likvidno i da se 7,3 milijardi KM nalazi u bankama, sa velikim učešćem štednje.

On je ukazao na potrebu automatizacije procesa donošenja odluka važnog segmenta u programu neophodne digitalizacije, u suprotnom domaće bankarsko tržište neće biti konkurentno, a time ni njihovi klijenti.

Direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije Dejan Vukotić rekao je da su usljed situacije na tržištu usporeni lanci snabdijevanja, a visoke kamatne stope smanjuju profit izvoznicima, usljed čega se domaći izvoznici suočavaju sa problemom da se njihovi partneri okreću sami sebi.

Vukotić je naveo da treba raditi na podsticaju izvoza, a supstituciju uvoza, što zahtijeva modernizaciju domaćeg finansijskog tržišta i partnerskim odnosom u tom procesu.

Drugim panelom “Izazovi i potrebe finansiranja izvoza” završen je za danas predviđeni program aktivnosti u okviru Treće investicione konferencije koja se održava u Tesliću.

Za sutra su predviđena dva panela “Lokalne zajednice - pravo mjesto za ulaganje” i “Komparativne prednosti domaćeg izvoza”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana